TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.03.2019 20:49:15

Bude Česko dál popelnicí Evropy? Zákaz dvojí kvality se komplikuje

Debata o dvojí kvalitě potravin v Bruselu stále není u konce. Ministři členských zemí podle europoslankyně ČSSD schválili jiný text směrnice, než navrhoval Evropský parlament. V této podobě prý zůstávají pro dvojí kvalitu "zadní vrátka".

Už už se zdálo, že mohou čeští zákazníci jásat. Evropská komise loni navrhla zařadit tzv. dvojí kvalitu potravin na seznam nekalých praktik. Nemělo by se tedy nově stávat, že budou mít stejně značené potraviny jiné složení v různých členských zemích Evropské unie.

Problém se kromě Česka týká třeba také Maďarska nebo Slovenska. Právě zástupci zemí střední a východní Evropy se snažili v Bruselu vyjednat pro své obyvatele lepší podmínky. Proti praxi se po Evropské komisi postavil také Evropský parlament, který ale požadoval upřesnění některých termínů.

Směrnice se v pátek dostala na jednání ministrů průmyslu a obchodu členských zemí EU, kteří ale podle europoslankyně ČSSD Olgy Sehnalové text výrazně upravili. Sehnalová, která téma zastupuje v Evropském parlamentu, se současnou podobou spokojená rozhodně není.

"Bohužel, text, který přijaly členské státy včetně zástupců ČR, přináší seznam nekonečného množství výjimek, chcete-li objektivních důvodů, proč si každý jeden u dvojí kvality přistižený výrobce u dozorového orgánu rozdílnost odůvodní. Text ministrů průmyslu jim v tom má perfektně posloužit," tvrdí Sehnalová.

V úpravě směrnice podle ní nechali ministři průmyslu pro dvojí kvalitu potravin "zadní vrátka". O normě teď bude jednat Evropský parlament se zástupci Rumunska, které bude jako stát předsedající Radě EU reprezentovat členské země. Sehnalová se podle svých slov bude snažit, aby se text co nejvíce přiblížil parlamentní verzi.

Zařazení dvojí kvality potravin na seznam nekalých a zakázaných praktik navrhovala už česká eurokomisařka Věra Jourová, která má ochranu spotřebitelů na starosti. "Doufám, že v nadcházejících týdnech budeme svědky dohody s Europarlamentem. Evropští spotřebitelé si zaslouží moderní a účinná pravidla," uvedla Jourová po jednání Rady EU.

Evropský parlament o dvojí kvalitě potravin jednal už za předsednictví Rakouska Radě EU. Vídeň však tento bod vypustila z připravované Nové dohody pro spotřebitele. Za předsednictví Rumunska, které s jinou kvalitou výrobků také bojuje, by mohla být situace slibnější.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688