Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  05.03.2019 17:53:36

VW vyplatí zaměstnancům bonus v přepočtu přes 121 tisíc korun


Zatímco hospodářské výsledky za celý koncern Volkswagen již byly v hrubých rysech zveřejněny minulé pondělí, jak se na mírně růstovém výsledku podílely jednotlivé značky skupiny, se teprve budeme dozvídat. Například domácí ŠKODA AUTO plánuje zveřejnit údaje ve středu 20. března. Koncernu se každopádně prodejně dařilo a zaměstnanci hlavní značky VW se dnes již dozvěděli, jak na výsledku budou participovat. Za loňský rok dostanou vyplacenou nejvyšší odměnu od roku 2015, kdy inkasovali 5 900 EUR.

Zaměstnanci Volkswagen AG, na něž se vztahuje platná kolektivní smlouva, tedy získají za rok 2018 tentokrát vyplacen bonus 4 750 EUR hrubého (v přepočtu 121 700 korun). Oproti loňsku se jedná o navýšení o 650 EUR.

Daný bonus je založen na dvouletém výpočtovém období stanoveném v kolektivních smlouvách. Část bonusu, jakousi zálohu, tak již zaměstnanci obdrželi ve výplatě za měsíc listopad ve výši 1 690,50 EUR. V květnové výplatě se jim tak objeví doplatek 3 059,50 EUR.

Zbytek bonusu jistě vyhlížejí také zaměstnanci domácí ŠKODA AUTO. Již loni v dubnu se u většiny z nich díky bonusu vůbec poprvé objevilo na výplatní pásce více než 100 tisíc korun hrubého. V návaznosti na novou kolektivní smlouvu se v prosinci pak situace zopakovala, když si přišli na druhou část tzv. zaručeného bonusu, který v minulosti prosadily odbory jako trvalý bonus pro zaměstnance bez ohledu na stav hospodaření firmy.

Zda se zmiňovaný loňský dubnový bonus 60 tisíc korun zvýší, případně o kolik, by mělo být odhaleno již v nejbližší době.

Hospodaření koncernu

Zmínit lze, že celý koncern díky rekordním prodejům 10,8 mil. vozů loni navýšil příjmy o 6,3 mld. EUR na 235,8 mld. EUR (přes 6 bilionů korun). Provozní zisk, bez zahrnutí mimořádných položek, se jen nepatrně zvýšil na 17,1 mld. EUR. V kontextu ještě doběhu aféry dieselgate, která loni výsledek stáhla o dalších 3,2 mld. EUR, provozní zisk činil rovněž meziročně srovnatelných 13,9 mld. EUR.

Dividenda vzroste o 23 %

Každopádně akcionáři Volkswagenu se mohou těšit na meziročně vyšší dividendu. Představenstvo už nyní navrhuje na akcii vyplatit 4,80 EUR, resp. 4,86 EUR na preferenční, přestože kompletní výsledky loňského hospodaření plánuje zveřejnit za týden v úterý 12. března. O navrhované dividendě pak akcionáři budou rozhodovat na valné hromadě 14. května.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688