Dluhopisomat.cz (Dluhopisomat.cz)
Dluhopisy  |  05.03.2019 15:08:30

Lidé lidem: dluhopisy již od první republiky

 

Dluhopisový trh na území Československa fungoval již v dobách Rakouska-Uherska. Vůbec první předchůdce dnešních dluhopisů se na našem území objevil již za dob Marie Terezie. Jednalo se o formu státní půjčky poskytované s úrokem 6 %. Jednou z nejvýznamnějších událostí pro dluhopisový trh na našem území byl vznik Pražské burzy pro zboží a cenné papíry. Stalo se tak 23.března 1871. Bohužel hned dva roky na to, tedy v roce 1873, došlo ke krachu na Vídeňské burze. Tato událost silně ovlivnila i obchodování na Pražské burze a došlo k významnému poklesu a stagnaci obchodování.

 

K dalšímu rozvoji na počátku dvacátého století výrazně přispěly přípravy na válku. V rámci těchto příprav, které byly pochopitelně finančně velmi náročné, potřebovaly jednotlivé státy stále více finančních prostředků, což vedlo k růstu emisí státních dluhopisů. Bohužel to často nezůstávalo jen u emise dluhopisů a směnek, ale docházelo také k tisku nových peněz, což se samozřejmě projevilo prudkým růstem inflace.

 

Co se týká podnikových dluhopisů, tak velmi oblíbenými byly na počátku dvacátého století dluhopisy železničních drah. Například společnost Jižní dráhy emitovala dluhopisy o celkové nominální hodnotě 2,44 mld. frs. krom železničních drah byly v této době oblíbené také dluhopisy emitované paroplavebními společnostmi, mezi které patřila například Paroplavební společnost Adria nebo Dunajská paroplavební společnost. Pozadu však nezůstávaly ani další oblasti průmyslu, například hutnictví.

 

Se samotným začátkem první světové války však bylo veškeré obchodování na burzách zakázáno. K obnově Pražské burzy pak došlo až po vzniku samostatného Československa 3.února 1919. V počátcích se na obnovené Pražské burze obchodovalo především s akciemi. Nicméně po založení Českého reeskontního a lombardního ústavu narostl i objem obchodůdluhopisy.

 

Období největší slávy zažila Pražská burza ve druhé polovině 30.let. V této době byl objem obchodů sedmý nejvyšší v celé Evropě. Současně již docházelo k opakování situace z období před první světovou válkou. Evropa se chystala na druhý velký konflikt a opět to skončilo uzavřením Pražské burzy. K tomu došlo 21.září 1938. Bohužel po skončení války nedošlo k její obnově.

 

Na renesanci trhu (nejen) s dluhopisy jsme si museli počkat až na přelom 80. a 90. let minulého století. Přechod od plánovaného hospodářství k tržní ekonomice měl za následek vznik tržních institucí a instrumentů. Za klíčový je z hlediska trhů s dluhopisy považován rok 1993, kdy došlo k vydání prvních domácích dluhopisů a došlo také ke vzniku Burzy cenných papírů v Praze. V počátcích bylo obchodování s dluhopisy zastíněno obchodováním s akciemi. Bylo to způsobeno především takzvanou kuponovou privatizací. Postupně docházelo k vyřazování nelikvidních akciíburzy a význam dluhopisů začal narůstat.

 

Dluhopisomat.cz

Cílem Dluhopisomatu.cz je nabídnout lidem zajímavější výnos než který dostanou u konzervativních bankovních dluhopisů ale zároveň dbát na to, ať všechny firmy uvedené na portálu jsou řádně prověřeny.

Více informací naleznete na: https://www.dluhopisomat.cz


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688