TNBiz (TN.cz)
05.03.2019 11:42:58

Větrné počasí bude pokračovat. Hasiči v noci vyjížděli k desítkám zásahů

Silný vítr, který v pondělí odpoledne udeřil na Česko a má podle meteorologů fičet i v úterý, zaměstnal hasiče. Ti do úterního rána vyjížděli nejen k popadaným stromům, ale také k poničeným domům či poškozenému velkému billboardu. Od úterního dopoledne platí nová výstraha.

Český hydrometeorologický úřad vydal pro úterní dopoledne a odpoledne varování před silným větrem pro všechny kraje s výjimkou Zlínského. V Čechách má dosahovat rychlosti až devadesát kilometrů za hodinu, na Moravě a ve Slezsku pak do sedmdesáti kilometrů za hodinu.


Výstraha je vyhlášená do 14:00. "Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel," varovali meteorologové.

Silný vítr řádil již v pondělí odpoledne a v noci na úterý. V úterý ráno hlásili hasiči napříč republikou desítky "větrných" výjezdů. "Od pondělního poledne do úterní 6. hodiny ranní vyjížděli pražští hasiči k celkem 37 událostem, které souvisely se silným větrem. Jednalo se o popadané stromy na komunikace a uvolněné plechy na střechách domů. Nejvíce událostí jsme evidovali v pondělí odpoledne," vypočítal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Jeho kolega z Plzeňského kraje Petr Poncar v úterý v sedm hodin ráno uvedl, že hasiči v kraji vyjížděli ke čtyřem poškozeným střechám, k jednomu poničenému billboardu a devatenácti spadlým stromům.

Napilno měli hasiči i v Pardubickém kraji. Do úterního brzkého rána vyjížděli kvůli větru jedenáctkrát. Nejčastěji rozřezávali stromy, které spadly na silnice a blokovaly dopravu.

"Hasiči v silném větru museli v Polabinách zajišťovat také poškozenou atiku na střeše domu, která částečně spadla. Další uvolněné části hrozily pádem a ohrožovaly chodce. K požáru louky do Čeperky směřovala jednotka hasičů v pondělí odpoledne. Na trávu spadly dráty elektrického vedení," popsala některé zásahy mluvčí Vendula Horáková.

V Choťánkách - východně od Poděbrad - spadl v pondělí večer na trakční vedení vzrostlý strom, do kterého následně naboural osobní vlak. Hasiči z něj museli evakuovat přibližně 100 lidí. Pozdější spoje kvůli tomu nabraly dlouhá zpoždění.

Další událost se stala také v Choťánkách, i když o několik desítek metrů dál. Vlivem silného větru tam strom spadl na elektrické vedení a přerušil na hodinu a půl dodávku elektřiny v části Poděbrad.

Výstraha před silným větrem platí až do úterního odpoledne pro všechny kraje kromě Zlínského

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty