Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.03.2019 13:51:31

Trump chce zrušit prioritní obchodní zacházení pro Indii a Turecko


Americký prezident Donald Trump se zřejmě snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce. Přišel totiž s plánem vyřadit Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který nyní umožňuje bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 5,6 miliardy USD (126,8 miliardy ). Jde o nejsilnější represivní krok proti Indii za dobu, co je Trump v úřadu, uvedla agentura Reuters. Podle Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) uvažují Spojené státy rovněž o tom, že by z programu mohlo odejít i Turecko, protože je už dostatečně ekonomicky rozvinuté.
 
Odebrání země z programu prioritního obchodního zacházení, tzv. GSP, může podle USTR vstoupit v platnost 60 dní po oznámení takového plánu Kongresu a vládě dané země a je provedeno prostřednictvím prezidentského prohlášení.

Trump, který slíbil snížit obchodní deficit USA, opakovaně kritizoval Indii kvůli jejím vysokým clům. Trump v dopise představitelům Kongresu uvedl, že se rozhodl vyřadit Indii z programu, když po intenzivním jednání mezi USA a indickou vládou zjistil, že Indie nedokázala Spojeným státům zaručit spravedlivý a odpovídající přístup na svůj trh.

Indie je největším příjemcem programu GSP. Dohoda přináší v současnosti zemi výhody kolem 250 milionů USD ročně. Podle zdroje Reuters je však program GSP spíše symbolem strategických vztahů.

Obchodním vztahům mezi USA a Indií uškodila nová pravidla pro internetové obchody, která omezila podnikání amerických firem Amazon a Flipkart.

Mezi největší položky Indie zahrnuté do programu GSP v roce 2017 patřily součásti pro automobily, slitiny železa, šperky ze vzácných kovů, stavební kámen, izolační kabely a dráty. Většinu indického vývozu do USA tvořily polotovary, které se nevyrábějí v USA. Deficit obchodu USA s Indií předloni činil 27,3 miliardy USD.

USTR už loni v srpnu oznámil, že přezkoumává způsobilost Turecka pro účast v programu. Turecko předtím zavedlo odvetná cla na americké zboží v reakci na americká cla na ocel a hliník. V roce 2017 dovezly Spojené státy z Turecka v rámci programu GSP zboží za 1,66 miliardy USD, což bylo zhruba 17,7 procenta amerického dovozu z Turecka.

Součástí programu GSP je 120 zemí. Program je jedním z nejstarších a největších prioritních obchodních programů USA. Jeho cílem je podpořit ekonomický rozvoj v zemích a teritoriích zahrnutých do programu zrušením cel na tisíce produktů. Hlavními kategoriemi, na které se bezcelní obchod vztahuje, jsou auta a automobilové součástky, klenoty či vzácné kovy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Út   3:20  Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688