Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.03.2019 08:43:42, aktualizováno 12:55:32

Ruská elita pere peníze složitými převody, Spekulací nezůstala ušetřena Raiffeisen (-10 %)

 
 

Ruská elita patrně pere špinavé peníze převáděním miliard dolarů na Západ spletitými převody, často přes baltské státy. Mezinárodní skupina investigativních novinářů ve své zprávě, o níž dnes informoval například švýcarský deník Tages-Anzeiger, v této souvislosti poukázal na litevskou banku Ukio, která musela zastavit činnost, či ruskou investiční banku Troika Dialog.

Vynalézaví bankéři zjevně umožňují zbohatlým Rusům dostat jejich peníze ze země. Mezinárodní organizace investigativních novinářů ze zaměřením na odhalování organizovaného zločinu a korupce (OCCRP) zveřejnila mimo jiné podrobnosti schématu, díky němuž byly z Ruska do zahraničí převedeny čtyři miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) pochybného původu. Tyto peníze tekly přes banku Ukio bank v Litvě, informovaly deníky jako Tages-Anzeiger nebo britský The Guardian.

V roce 2013 litevská centrální banka tento peněžní ústav zavřela, mimo jiné kvůli podezření z rozsáhlého praní špinavých peněz. Pobaltské státy jsou přitom už dlouho známé jako tranzitní země pro pochybné peníze z Ruska.

Model označovaný jako "samoobslužná prádelna" funguje také u dalších přesunů peněz. Ty podle OCCRP pocházejí z více zdrojů a jsou pak posílány tam a zpět mezi společnostmi sítě a někdy i mezi jednotlivými bankovními účty jedné a téže firmy. Tyto komplikované transakce znemožňují kontrolním úřadům rozlišit zákonným způsobem vydělané soukromé jmění od černých peněz.

Za transakcemi stála podle investigativních novinářů zjevně také investiční banka Troika Dialog, která dnes patří pod ruskou Sberbank. Dokumenty údajně odhalují, že investiční banka peníze přesouvala několik let a převedla na Západ 4,6 miliardy dolarů.

Odhalené případy jsou ale staršího data, z doby, kdy byl šéfem Troiky Ruben Vardanjan (1992-2012), arménský bankéř s úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Neexistují přitom důkazy, že se Vardanjan dopustil něčeho nezákonného, napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Patrně nejznámějším případem praní ruských špinavých peněz je ten, který odhalil auditor britské společnosti Hermitage Capital Sergej Magnitskij, když údajně shromáždil důkazy o značných zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů. Z ruské státní kasy tak zmizelo v přepočtu kolem 5,2 miliardy korun. Magnitskij byl zatčen a za podezřelých okolností zemřel v ruské vazbě v roce 2009.

Raiffeisen Bank International po článcích prudce padá

Zpráva nezůstala bez odezvy ve střední Evropě. Až o 10 %, nejvíce od loňského dubna, se dnes na burze ve Vídni propadly akcie rakouské banky Raiffeisen Bank International. Rakouský časopis Profil a internetové médium Addendum zveřejnily články, podle kterých bylo na účty v Raiffeisen nebo na účty v její předchůdkyni Raiffeisen Zentralbank (RZB) převedeno nejméně 630 milionů USD – právě z litevské Ukio. Obě rakouská média přitom citují dokumenty z let 20052013.

Časopis Profil k tomu ještě napsal, že tyto transfery byly směsicí zřejmě legitimních transakcí a transferů zahrnujících daňové ráje a společnosti typu “poštovní schránky”, kterým se také někdy říká “skořápkové”.

Podle Addendum.org RZB pomáhala prát špinavé peníze. Zmiňuje přitom zprávu Hermitage Fund předanou rakouským vyšetřovatelům specializujícím se na hospodářskou kriminalitu (WKStA).

Hermitage podle Addendum říká, že odhalil platby za 967 mil. USD z údajně podezřelých účtů v Danske Bank a Ukio Bankas, které dorazily na 1055 rakouských účtů v 78 bankách. Z toho 634 milionů USD prý dorazilo na účty v RZB. Do této částky prý spadají i peníze z případu daňového podvodu za 230 milionů USD, který má spojitost se smrtí ruského auditora a účetního Sergeje Magnitského.

WKStA uvedl, že zatím vyšetřování nezahájil. Raiffeisen říká, že složku Hermitage ještě neměla k dispozici.

Vývoj akcií Raiffeisen Bank International za posledních pět dní:

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688