TNBiz (TN.cz)
Volby  |  04.03.2019 21:07:41

Eurovolby by v únoru vyhrálo ANO. Účast by mohla být rekordní


Pokud by se volby do Evropského parlamentu konaly v únoru, zvítězilo by hnutí ANO. Na druhé místo by se dostala ODS, třetí by byli Piráti. Zhruba polovina lidí, kteří by přišli k volbám, zatím neví, koho volit. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

O obsazení míst v Evropském parlamentu budou Češi rozhodovat už 24. a 25. května. Pokud by se však volby konaly už v únoru, byla by odhadovaná účast 28 %. "Teď se dá očekávat, že ta účast bude mírně nad 20 procenty a samozřejmě právě to, jaká skupina voličů přijde, rozhodne o tom výsledném rozložení," dodal politolog Jan Kubáček.

 

Nejsilnější pozici mezi pravděpodobnými voliči, kteří nevyloučili účast u voleb do Europarlamentu, má zatím podle průzkumu CVVM hnutí ANO s 26 procenty, následované ODS s procenty 16 a Piráty s 11,5 procenty.

 

"Pokud by to tak dopadlo, tak bychom byli velice spokojeni, protože v těch minulých volbách jsme vyhráli velice těsně. My samozřejmě poprosíme naše voliče, aby přišli k těm evropským volbám," prohlásil předseda ANO a premiér Andrej Babiš.

 

"Pro nás by to znamenalo ten zisk, který jsme si předsevzali, tedy čtyři mandáty, ale samozřejmě míříme výš," sdělil europoslanec za ODS Jan Zahradil. "My stále trváme na tom, že bychom chtěli získat 20 procent hlasů a pět mandátů," řekl Mikuláš Peksa z Pirátů.

 

Čtvrtou příčku by podle průzkumu společnosti CVVM obsadili komunisté s osmi procenty, které by se sedmi a půl procenty následovali sociální demokraté a hnutí STAN ve spojení s TOP 09. Průzkum však proběhl ještě předtím, než TOP 09 a hnutí STAN ohlásili společnou kandidátku.

 

"Pro nás by byl úspěch, kdybychom obhájili alespoň tolik mandátů, kolik máme," uvedl komunista Stanislav Grospič. "Pokud bychom zvládli potvrdit tu naši pozici, tak bych to pokládal za adekvátní," reagoval předseda ČSSD Jan Hamáček.

 

"Budeme volební koalice, která je schopna oslovit celou řadu dalších voličů vedle kmenových voličů TOP 09 a tyto trendy samozřejmě takovýto výzkum není schopen zachytit," myslí si lídr kandidátky STAN a TOP 09 Jiří Pospíšil.

 

Hnutí SPD drží podle voličských preferencí sedmé místo se čtyřmi a půl procenty, za ním by se umístili lidovci se třemi a půl procenty. Přibližně 14,5 procenta respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, ale zatím neví, koho volit.

 

"Tady můžeme očekávat, že své určitě udělá dění okolo brexitu, případně dění okolo bezpečnostní otázky, terorismu, to jsou velká témata," popsal Kubáček. Sestavování kandidátek ještě není u konce a kandidovat mohou i zatím neznámá uskupení.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688