Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  04.03.2019 15:18:23

Piráti podali výzvu Evropské komisi: Požadují, aby rozhodla v kauze střetu zájmů členů Vlády ČR


Předseda Pirátů Ivan Bartoš, pirátský senátor Lukáš Wagenknecht a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa dnes společně podali Evropské komisi výzvu z důvodu nečinnosti v kauze střetu zájmů členů vlády, a to premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. Evropská komise původně avizovala, že v této věci vyplývajícího z nového finančního nařízení EU rozhodne v lednu tohoto roku, nicméně se tak nestalo. I s ohledem na blížící se evropské volby, ze kterých vzejde mimo jiné i nové složení Evropské komise, lze mít oprávněné obavy o vůli současné komise tuto kauzu přesahující hranice České republiky vyřešit. Evropská komise přitom musí jednat bezodkladně a svými opatřeními zamezit případným škodám vzniklým ve vztahu k porušování evropských závazných předpisů.


 „Včasné rozhodnutí Evropské komise může v této věci ochránit veřejné prostředky a zmírnit tak případné škody. Právníci Evropské komise již zpracovali podrobný právní rozbor, tak předpokládám, že se jím komise bude řídit, uvedl Ivan Bartoš. Samotná výzva se netýká auditů, které v těchto dnech Evropská komise provádí. Tyto audity se týkají období před nabytím účinnosti nového finančního nařízení a neřeší tak protiprávní stav poskytování dotací členům současné vlády v ČR po 2. srpnu 2018, který Piráti chtějí bezodkladně řešit.

 Liknavý přístup současného složení Evropské komise může mít podle Pirátů značně negativní dopad. Finanční nařízení ke střetu zájmů vstoupilo v účinnost již před více než půl rokem a od této doby je porušováno. K tomuto závěru dospěl kromě analytického týmu Pirátů ve svém rozboru i Právní servis Evropské komise, který prostřednictvím světových médií unikl v prosinci minulého roku na veřejnost. Podle Pirátů další nečinnost Evropské komise zvyšuje nejistotu postavení členů české vlády a potenciální zneužívání jejich vládního postavení a také nejistotu čerpání evropských dotací koncernů Agrofert a Agrotrade. Piráti jsou přesvědčeni, že není možné čekat na příští složení Evropské komise, a to i s ohledem na slova komisařky Coriny Crețu, která v listopadu minulého roku na zasedání Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu potvrdila, že Evropská komise na zaslané otázky do konce ledna odpoví. „Slíbenou odpověď jsme od komisařky doposud nedostali, a proto jsme se rozhodli touto výzvou přimět Evropskou komisi k akci, aby nedošlo ke zbytečnému odkladu rozhodnutí,” doplnil Bartoš.        


 „Společnosti z koncernu Agrofert jsou dlouhodobě štědrým sponzorem hnutí ANO. V minulosti věnovaly tomuto hnutí dokonce několik milionů korun. Vyčkávání s rozhodnutím v takto zásadní záležitosti se tak dotýká i přímo financování nejvlivnějšího politického uskupení v ČR,” dodává pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. Piráti využili k podání výzvy článek 265 Smlouvy o fungování Evropské unie a Evropská komise tak bude mít 2 měsíce na odpověď. 
 

 

 

Česká pirátská strana a Transparency International podali v minulém roce Evropské komisi podnět v souvislosti se střetem zájmů členů vládypremiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. K této věci dokonce Evropský parlament přijal rezoluci se závěrem, že Andrej Babiš a Miroslav Toman jsou ve střetu zájmů. Hned 3 eurokomisaři se této věci věnovali během svých pravidelných veřejných slyšení na půdě Evropského parlamentu. Toto téma již tedy podle Pirátů bylo podrobeno dostatečné odborné diskusi.  

 


 Jakub Dušánek

 

Mediální odbor Pirátské strany

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688