Mezinárodní den žen: poptávka po květinách je dvojnásobná

K MDŽ se prodávají hlavně jarní květiny Již tento pátek se ponese ve víru oslav Mezinárodního dne žen. Tradiční svátek symbolizující práva žen je u nás zatížen „socialistickou“ minulostí, která měla s oslavou práv pramálo společného. Nyní ale podle Jitky Mandysové z květinové služby Fleurop jeho obliba opět roste. Příležitost v něm vidí zejména květinářství, kterým se díky prodejům zvýší zisk.

„Oproti Valentýnu se na MDŽ prodávají hlavně jarní květiny. Oblíbené jsou například tulipány, frézie, narcisy. V posledních letech roste poptávka po hyacintech a irisech. Nejvíce se prodávají barvy, které evokují jaro a příjemnou náladu,“ komentuje Jitka Mandysová z Fleurop.

Češi za květiny příliš neutrácí

Oslavy MDŽ byly v minulosti často spojovány s komunistickým režimem a podnikovými oslavami. V rámci nich ženy dostávaly červené karafiáty, které se právě kvůli tomu dodnes netěší velké oblibě. Nyní je už ale situace jiná a Mezinárodní den žen je opět spojován s tématem zrovnoprávnění, emancipace a vymýcením diskriminace. „V zahraničí si význam tohoto dne uvědomují a za květinu jsou ochotni až 1 000 . Češi do ní investují zhruba polovinu“, komentuje Jitka Mandysová.

Každoročně jiné ústřední téma

Zajímavostí spojenou Mezinárodním dnem žen je to, že oslavy mají každoročně své konkrétní téma. Například v roce 2017 se oblast zájmu soustředila na pozici žen v měnícím se světě práce a genderovou vyváženost v tomto prostředí. Loni byla ústředním tématem transformace a ženy jako aktivistky, letos se hlavním mottem stane Lepší rovnováha, lepší svět.

Výběr správné květiny mužům ulehčuje květinová doručovací služba a speciální nabídka vytvořená právě pro Mezinárodní den žen.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky