Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  04.03.2019 10:49:38

Optimismus US trhů nezastavil ani Trumpův odchod od jednání s Kimem

Ještě koncem roku 2018 jsme mohli pozorovat, jak se obchodní válka mezi Čínou a USA vyostřuje a trhy se doslova topily v červených číslech. Po oznámení zahájení společných jednání, která by mohla vést k nové obchodní dohodě mezi zeměmi, se situace pomalu začala zlepšovat, ale nejvýrazněji trhy reagovaly během minulého týdne, poté co americký prezident Donald Trump v neděli oznámil prodloužení jednacího období a odklad zvýšení cel vůči Číně z 10 na 25 procent, která měla vstoupit v platnost již začátkem března. Nový termín jednání sice prezident nezveřejnil, ale oznámení zabránilo eskalaci obchodního konfliktu dvou největších ekonomik světa a trhy poslalo do zelených čísel.

 

Nejvýrazněji byl pozitivní sentiment vidět na růstu čínských indexů. Shanghai Composite vzrostl během uplynulého pondělí o 5,6 procent. Za celý týden si připsal růst 7 procent a stoupl z 2804 bodů na 2994 bodů, což je nejvyšší hodnota od června 2018. Index Shenzhen Composite reagoval růstem o 5,6 procenta a páteční obchodování uzavřel kolem úrovně 1565 bodů.

 

Vzhůru zamířily i americké akcie, ale jejich růst byl oproti čínským jen velmi mírný. S & P 500 i Nasdaq Composite za celý týden posílily jen o jedno procento. Dow Jones dokonce uzavřel páteční obchodování o 5 procentních bodů níže než o týden dříve.

 

Růst amerických akcií zabrzdilo několik faktorů. Po pozitivním úvodu týdne je v úterý táhlo dolů oslabení dolaru po projevu šéfa americké centrální banky Fed Jerome Powella, který naznačil, že v blízké době neplánuje zvyšovat úrokové sazby. Negativní vývoj ještě podpořila slova amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, který se vyjádřil, že problémy s Čínou jsou příliš vážné a k uzavření obchodní dohody je stále daleko, nemluvě o nervozitě z výsledku jednání mezi USA a Severní Koreou, které skončilo předčasně a bez dohody.

 

Nakonec se negativní vývoj v závěru týdne otočil, i díky čtvrteční zprávě z Bílého domu, kdy ekonomický poradce Larry Kudlow veřejnost ujistil, že jednání s Čínou i po týdnu pokračují. Příjemným překvapením bylo také zveřejnění amerického HDP, které ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku podle zprávy amerického ministerstva obchodu rostlo o 2,6 procenta, přičemž odhady hovořily pouze růstu 2,3 procenta.

 

Obavy z obchodní války mají na kapitálové trhy i globální ekonomiku silný vliv, protože v případě, že by se Čína a USA nedohodly, poškodilo by to světový obchod. Navíc by se narušil vývoj ekonomického růstu, který již nyní vykazuje známky zpomalení. Přestože trhy stále čekají na poslední slova lídrů obou zemí, podle předběžných zpráv vypadá vývoj jednání slibně, takže negativnímu scénáři bychom se mohli vyhnout.

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688