Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  04.03.2019 10:35:33

ECB čeká se zvyšováním sazeb, více času na přípravu se může hodit

Slabá makroekonomická data z Evropy, zmatky okolo brexitu a hrozba amerických cel odsunuly očekávané zvyšování eurových sazeb za horizont letošního roku. Oddalování návratu k normálnějším měnovým podmínkám jsme již pocítili i u dolarových sazeb nebo v době kurzového závazku ČNB. Váhání s normalizací sazeb kvůli krátkodobé slabosti trhu či ekonomiky přitom bylo dobrou příležitostí se připravit na dlouhodobou změnu podmínek patřičným zajištěním.

První zvýšení eurových sazeb se oddaluje. Ještě loni na podzim byl na trzích růst sazeb po letošním létě považován za hotovou věc. Propad akciových indexů koncem roku 2018, přísun slabých makrodat z Evropy a obavy z amerických cel a divokého brexitu ale posunuly očekávání prvního zvýšení sazeb ze strany ECB na druhou polovinu roku 2020Samotná banka svůj úrokový výhled zatím nezměnila, ale k tomu zřejmě dojde na nadcházejícím zasedání guvernérů 7. března.

Eurové financování tedy zůstává levné. Na první pohled působí riziko jeho zdražení jako vzdálenější a potřeba je řešit slabší. První pohled však často klame. Aktuální eurové sazby jsou kandidátem na vstup do sbírky tržních situací, kdy oddalování posunu k normálnějším měnovým podmínkám nabídlo dobrou příležitost si zajistit příznivé podmínky i do budoucna.

Oddalování růstu sazeb a exitu ČNB

V této sbírce jsou za poslední roky dolarové sazby, ukončení kurzového závazku ČNB i české sazby. Všechny tyto situace měly některé společné charakteristiky:

1. Širší makroekonomické důvody pro nízké sazby (slabou měnu) zmizely s výrazným předstihem před samotnou změnou měnové politiky.

2. Krátkodobý vývoj na trzích a ekonomice však vedl k vážným pochybnostem a oddalování růstu sazeb (exitu z kurzového závazku). Připomeňme propad amerického těžařského průmyslu kvůli cenám ropy, ruské sankce, propad čínských akciových trhů, americké prezidentské volby nebo referendum o brexitu.

3. Velice nízká tržní očekávání ohledně růstu sazeb (posílení měny) započítaná do úrokových křivek a forwardových bodů na forexu, a tím výrazná asymetrie možných nákladů/úspor díky zajištění.

4. Zpětně se ukázalo, že zajistit se dříve než na poslední chvíli proti odrazu sazeb (posílení měny) z minim bylo nějaký čas ztrátové (sazby IRS, forwardové kurzy), ale následně se výrazně vyplatilo.

Eurové sazby do sbírky

U eurových sazeb zatím nevíme, zda se jejich zajištění následně výrazně vyplatí. Jinak jsou však charakteristiky velice podobné. Po několika letech růstu evropské ekonomiky (i zaměstnanosti) důvody pro mimořádně uvolněnou měnovou politiku zmizely. ECB ostatně proto přestala odkupovat dluhopisy.

Nedávný vývoj na finančních trzích a v evropské ekonomice hovoří pro oddálení růstu eurových sazeb. Zpomalení a rizika však automaticky neznamenají, že evropská ekonomika skutečně spadne do hluboké recese. Krátkodobé důvody přicházejí a odcházejí, za pár měsíců může být situace úplně jiná.

Asymetrie nákladů a úspor

Podobná je i výrazná asymetrie toho, kolik zajištění může stát a kolik může ušetřit.Sazby eurových úrokových swapů (IRS) jsou v řádu desítek bazických bodů (podle délky splatnosti). Jsou maximálním nákladem, jaký může úrokové zajištění znamenat. Úspory mohou být naopak značné.

Pro ilustraci se podívejme na simulace sazby EURIBOR, pokud by následovaly dolarové sazby od ledna 2015 nebo korunové sazby od ledna 2017. Je vidět, že úspory by počáteční náklady několikanásobně převýšily.

Další článek: Co letos (ne)čekat od centrálních bank? Fed skončil se zvyšováním sazeb, ECB začne až na konci roku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688