TNBiz (TN.cz)
Práce  |  04.03.2019 10:03:35

Úřad práce dal za tři roky práci více než milionu lidí. Kde nejvíc?

Za poslední tři roky zprostředkoval Úřad práce ČR zaměstnání více než 1,1 milionu lidem. Nejvíce umístněných nezaměstnaných přitom hlásí Moravskoslezský kraj. Uchazeči nacházeli uplatnění nejčastěji jako pomocní pracovníci ve výrobě.

V roce 2016 umístil ÚP ČR na pracovním trhu celkem 418 811 uchazečů o zaměstnání, o rok později to bylo 387 820 osob a v průběhu loňského roku pak 325 120 nezaměstnaných. Absolutní počet v meziročním srovnání sice klesá, ale vzhledem k tomu, že celkově klesá i počet evidovaných uchazečů o zaměstnání, jsou data srovnatelná.

 

Mezi regiony, ve kterých je nejvyšší počet lidí, kteří v roce 2018 získali díky zprostředkovatelské práci ÚP ČR práci, patří Moravskoslezský (43 744 osob), Jihomoravský (41 261) a Středočeský (36 387) kraj. Nejčastější profesí pak byli pomocní pracovníci ve výrobě (23 993 uchazečů), provozovatelé prodejen, prodavači a pracovníci v prodejnách (17 935), všeobecní administrativní pracovníci (10 037) nebo uklízeči (9 763). V průměru byli takto umístění uchazeči v evidenci ÚP ČR celkem 274 dní.

 

"Úřad práce ČR intenzívně komunikuje a spolupracuje se zaměstnavateli v rámci všech kontaktních pracovišť v jednotlivých krajích ČR. Jen v průběhu loňského roku zrealizovali naši specialisté celkem 18 178 osobních monitorovacích návštěv u zaměstnavatelů a uskutečnili s nimi více než 5 tisícovek informačních kontaktů. ÚP ČR uspořádal pro zaměstnavatele v celé republice 4 194 předvýběrových a 2 630 výběrových řízení, 116 veletrhů vzdělávání a pracovních příležitostí a na jednotlivých kontaktních pracovištích ÚP ČR proběhlo 310 seminářů určených zaměstnavatelům," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

 

 

 

V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, ztrácí motivaci pracovat, a to např. kvůli nízké úrovni vzdělání, popř. neaktuální kvalifikaci, nedostatku praxe, exekuci, omezené mobilitě, věkovému, zdravotnímu handicapu či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce.

 

Díky individuální práci s klienty se však v současné době daří umisťovat na trh práce dříve hůře uplatnitelné uchazeče o zaměstnání.


"Tak například je zařazujeme do poradenských programů a vhodných projektových aktivit. Za snížením podílu dlouhodobě nezaměstnaných pak stojí především nadstandardní proaktivní komunikace ze strany ÚP ČR se zaměstnavateli v regionech nebo cíleně nabízené rekvalifikace, jejichž složení a obsah odpovídají potřebám zaměstnavatelů," přibližuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop.

 

 


"Naším prvořadým posláním je včasné a kvalitní zprostředkování zaměstnání. Toho docilujeme intenzivní komunikací se zaměstnavateli, efektivní prací s uchazeči o zaměstnání a účelnou realizací nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti doplněnou projekty určenými nejvíce znevýhodněným uchazečům, zejména těm s kumulovanými handicapy," uzavírá ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Příbrami Renata Malichová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
10.04.2024  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688