Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.03.2019 09:08:53

Holubičí ECB naznačí, jak to bude s TLTRO3 (Týdenní zpráva z finančního trhu)

I tento týden budeme na pozadí sledovat probíhající jednání mezi USA a Čínou a pokračovat bude i sága brexit. Z dalších geopolitických událostí se již zítra pozornost zaměří na začátek jednání nejvyššího stranického vedení v Číně. To bude i nadále usilovat o stabilní růst při postupném prosazování strukturálních reforem. Nicméně vzhledem ke ztrátě dynamiky v poslední době lze očekávat i snahu o expanzivnější hospodářskou politiku. Holubičí postoj lze předpokládat od čtvrtečního zasedání ECB.

Evropské PMI ze služeb dopadnou lépe než z průmyslu

Očekáváme holubičí vyznění čtvrtečního jednání ECB. Ta může signalizovat jak zpoždění, pokud jde o zvýšení úrokových sazeb, tak může začít trhy připravovat na třetí vlnu programu TLTRO, prostřednictvím kterého dodává likviditu do bankovního sektoru. Zveřejnění struktury HDP eurozóny za Q4 18 ukáže na solidní domácí poptávku i kladný příspěvek čistého exportu.

Americký trh práce zůstává silný. I když celkový počet nově vytvořených pracovních míst za leden bude revidován níže z původně udávaných 304 tisíc, měl by zůstat nad 200 tisíci a za samotný únor přepokládáme dalších 215 tisíc. Míra nezaměstnanosti opět klesne pod 4 % a po lednovém zklamání zrychlí růst hodinových výdělků.

Polská centrální banka žádné překvapení tento týden nechystá

Podíl nezaměstnaných v tuzemsku během února lehce klesl, a to na 3,2 %. Zejména díky příznivé sezónnosti se v průběhu Q2 19 dostal i pod 3 %. Napjatý trh práce se pak projevuje ve vysoké mzdové dynamice. Naše očekávání ohledně dat publikovaných v březnu naleznete zde: http://bit.ly/2H7RBro.

Zaostřeno na dnešek

Důvěra investorů v eurozóně již má to nejhorší za sebou

Sentix ukazatel důvěry investorů v eurozóně by se podle našeho odhadu měl v prvním jarním měsíci dostat do kladného teritoria, a to poprvé od loňského listopadu. Únor znamenal dosažení lokálního dna. Zlepšila se zejména nálada na finančních trzích.

Kurzová volatilita eura byla v minulém týdnu minimální

Kurzový vývoj eura vůči dolaru byl v minulém týdnu velmi klidný a ani páteční seance na tom nic nezměnila. Během evropského obchodování se euro šplhalo výše směrem k 1,140 USD/EUR, když ho podpořila solidní evropská datatrhu práce. Počet nezaměstnaných Němců během února výrazně klesl, snížení zaznamenala i míra nezaměstnanosti celé eurozóny. Za leden činila 7,8 %, což je nejméně za více než dekádu. Nicméně inflační tlaky zatím v eurozóně robustní nejsou. Ty jsou naopak patrné v USA.

Během dnešní asijské seance měl mírně navrch dolar, dnes ráno se kurz nacházel u 1,136 USD/EUR. Bez výraznější odezvy trhu tak zůstala poměrně ostrá slova amerického prezidenta D. Trumpa vůči nejvyššímu představiteli americké centrální banky J. Powellovi. Podle Trumpa se americké ekonomice daří dobře navzdory akcím centrální banky. Powella označil za muže, který má rád zvyšující se sazby, miluje kvantitativní zpřísňování a velmi silný dolar. Dle amerického prezidenta žádná inflace není. Nechce dolar, který je tak silný, že je pro americký business prohibitivní. Trump tak ve své kritice navázal na svůj tweet z 24. prosince, že „jediným problémem naší ekonomiky je Fed“. Naopak dobrou zprávu přináší aktuální vydání deníku The Wall Street Journal. Uvádí se zde, že jednání o obchodních podmínkách mezi Spojenými státy a Čínou míří ke zdárnému konci. Na konci tohoto měsíce by mohla být finální dohoda podepsána. Výsledkem by mohla být redukce tarifních omezení na obou stranách.

Maďarský zahraniční obchod v přebytku

Finální čísla prosincové bilance maďarského zahraničního obchodu trhy nijak neovlivní. Bude potvrzen přebytek, který byl vloni vykázán v každém kalendářním měsíci. Vnější pozice maďarské ekonomiky je solidní.

Koruna v závěru týdne mírně ztrácela

Na středoevropském devizovém trhu panovala v závěru týdne spíše prodejní nálada. Všechny měny regionu mírně ztrácely. Kurz koruny se vrátil k hodnotě kolem 25,65 CZK/EUR. Ve výsledku byla česká měna v průběhu týdne velmi stabilní.

Páteční data nijak výrazně nenadchla. Platí to zejména pro PMI a státní rozpočet. Nálada v průmyslu se dále zhoršila (podrobněji komentujeme zde: http://bit.ly/2VmSmRk), výsledek bilance únorového státního rozpočtu je nejhorší za posledních osm let (detailní komentář naleznete tady: http://bit.ly/2Xycylf. Naproti tomu zpřesněná data HDP za Q4 18 ukázala pouze na nepatrnou sestupnou revizi původního rychlého odhadu. Z hlediska struktury překvapila síla zahraniční poptávky a příspěvek čistých exportů. Překvapivé to je hlavně ve světle problémů v Německu ve druhé polovině loňského roku. Naopak investice již nenavázaly na svou silnou dynamiku z předchozího čtvrtletí, stejně tak spotřeba domácností. Zpřesněná data národních účtu jsme komentovali v tomto reportu: http://bit.ly/2T8wlZY.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.06.2022I ECB se již připravuje na zvýšení sazeb (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.07.2021Zasedání ECB se ponese v holubičím tónu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688