Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.03.2019 12:14:47

Jsou emerging markets favoritem pro letošní rok?

Akcie na rozvíjejících se trzích mají za sebou dobrý začátek roku, ale možné výběry zisků mohou další růst zpomalit. I přes možná rizika jim ovšem analytici z Credit Suisse nadále věří.

Rychlý růst cen akcií na rozvíjejících se trzích může investory přimět k výběru zisků. Poté, co loni iShares MSCI Emerging Markets ETF klesl o 17,1 %, zvládl letos již přidat přes 10 %. Analytik Andrew Garthwaite z Credit Suisse sice snížil míru doporučovaného nadvážení těchto akcií z 12 % na 7 %, ale zůstává (opatrným) optimistou. Hlavními faktory ovlivňujícími jeho názor jsou podle něj očekávané oživení v Číně, spokojenost s vyjednáváním USA a Číny a celkový optimismus panující na rozvíjejících se trzích.

To ovšem neznamená, že vymizela rizika. "V modelu počítáme s nadvýkonností rozvíjejících se trhů na úrovni o 2 %, pokud se nic nezmění, ale s propadem o 11 % v případě, že se naplní rizikový scénář," upozorňuje Garthwaite.

Hlavním tahounem regionu je samozřejmě Čína, přičemž data z druhé největší ekonomiky světa nejsou v poslední době nijak slavná. Index nákupních manažerů v sektoru služeb od prosince zpomaluje a index sledující výrobní sektor naznačuje na začátku roku kontrakci. V roce 2018 navíc čínský HDP vzrostl nejméně za poslední téměř tři dekády. Očekávané zpomalení samozřejmě mohou pomoci řešit vládní intervence, ale jejich pozitivní vliv je podle Garthwaitea omezený a růst v Číně se nemusí dostavit tak rychle.

HDP Číny (meziročně v %)

Optimistická očekávání naopak vzbuzuje možnost uzavření nové obchodní dohody mezi USA a Čínou. Zejména poté, co Donald Trump oznámil, že jednání pokročila natolik, že zvyšování cel ze strany USA na začátku března má smysl minimálně odložit.

Není tedy překvapením, že jsou rozvíjející se trhy aktuálně oblíbenou volbou investorů. Podle průzkumu Credit Suisse mezi investory z února jsou emerging marketsnejoblíbenější destinací investorů za poslední tři měsíce.

"V roce 2018 čelily rozvíjející se trhy dokonalé bouři posilujícího dolaru, rostoucích výnosů inflačně zajištěných státních dluhopisů (TIPS), klesajícího PMI v Číně a eskalace obchodní války. Podobná kombinace negativních faktorů by se již neměla opakovat. Podle našeho základního scénáře by nemělo docházet k dalšímu zhoršování ekonomického vývoje v Číně, dolar by měl mírně oslabovat a výnosy TIPS by měly zůstat prakticky beze změny," uzavírá Garthwaite.

Další článek: Proč mají USA a Čína větší motivaci uzavřít obchodní dohodu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.20195 nadějných emerging markets pro dlouhodobé investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.06.2019Emerging markets: Dlouhodobý výhled je zajímavý, ale chce to pevné nervy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.07.2018Špatné časy pro měny emerging markets Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688