TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  07.03.2019 13:45:48, aktualizováno 15.03.2019 18:00:00

Taková dvojčata tu ještě nebyla. Identický kluk a holka, jásají vědci

Australská maminka dvojčátek ohromila vědce. Narodila se jí totiž jednovaječná dvojčátka, která jsou však rozdílného pohlaví, chlapec a dívka. Děti se těší dobrému zdraví, problém budou mít ale s následnou reprodukcí.

Když se osmadvacetiletá těhotná Australanka vydala na ultrazvukovou prohlídku, lékaři nejprve předpokládali, že jde o dvojčátka stejného pohlaví. Když pak zjistili, že se v bříšku nacházejí chlapec a dívka, nemohli věřit svým očím. Rozdílné pohlaví je pro identická dvojčata nemožné. Jde o unikát a extrémně vzácný fenomén.

Odborníci říkají, že když už se podobný případ v minulosti stal, jedno z dětí nepřežilo už v lůně matky a dále se nevyvíjelo, jednovaječná dvojčata dvou pohlaví se tak narodila poprvé.

Podle ultrazvuku dvojčata sdílela i stejnou placentu, což byl další z důvodů, který vedl lékaře k přesvědčení, že jde o klasická jednovaječná dvojčata. Že jde o něco mimořádného, si uvědomili až u dalšího ultrazvuku v pokročilejším stádiu těhotenství.

Experti z Queenslandské univerzity říkali, že po oplodnění se vajíčko rozpadlo na tři embrya s DNA ze dvou spermií. Lékaři dvojčátka definují jako poloidentická.

Sourozencům jsou dnes čtyři roky a žijí s rodiči v Austráli v Birsbane, jejich jména však před médii zůstávají utajena.

Jedno z embryí se nevyvíjelo, ale zbývající dva pokračovaly v růstu jako dvojčata, každý s jiným genetickým materiálem od otce, uvedl deník Daily Mail. Následně lékaři zjistili, že dívka a chlapec sdílejí přesnou kopii DNA své matky, s otcem se jejich DNA shoduje na 78 %.

Dívce musely být lékařsky odstraněny oba vaječníky, a to z důvodu hrozící vysoké hrozby rakovinového bujení. "Chlapcova varlata jsou pod pravidelným dohledem lékařů," sdělil ošetřující lékař Michael Gabett.

Podobný případ jednovaječných dvojčat rozdílného pohlaví byl zaznamenán v roce 2007. Jedno z dvojčat však mělo neidentifikovatelné genitálie.

Dvojčata mohou být buď dvojvaječná, ta vznikla oplodněním dvou vajíček dvěma spermiemi. Zde bývá obvyklé, že se narodí chlapec a dívka, ale mohou se narodit i dva chlapci či dvě dívky, nejde ale o identická dvojčata. V případě jednovaječných dvojčat se rodí děti stejného pohlaví a jsou si podobné téměř k nerozeznání. Mají i totožný genetický základ.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688