TNBiz (TN.cz)
Volby  |  01.03.2019 18:23:27

ANO před eurovolbami posiluje, v Česku by uspělo sedm stran

Podle aktuální predikce voleb do Evropského parlamentu, kterou zveřejnil sám parlament, by v Česku překročilo pětiprocentní hranici celkem sedm stran. S velkým náskokem by volby vyhrálo hnutí ANO, které by získalo přes 30 % a 8 mandátů. Od poslední predikce posílili lidovci a piráti, naopak oslabily ODS a ČSSD. Nejsilnější skupinou by v Evropském parlamentu nadále byla Evropská lidová strana.

Predikce vychází z výsledků únorových průzkumů agentury STEM a CVVM. Hnutí ANO by podle ní získalo 31,2 %, což odpovídá zisku 8 mandátů v Evropském parlamentu. Na druhé místo se od posledního průzkumu posunuli Piráti (15,1 %, 4 mandáty). ODS by byla třetí (12,8 %, 3 mandáty).

 

To představuje oproti minulému průzkumu ztrátu jednoho mandátu pro občanské demokraty. O jedno křeslo si pohoršili v průzkumu i sociální demokraté, kteří by získali 9,7 % a stejně jako s komunisté (9,2 %) by do Bruselu a Štrasburku posílali dva europoslance.

 

Po jednom mandátu by měly SPD (6,1 %) a KDU-ČSL (5,5 %). Pod čarou v průzkumu zůstávají STAN (4,3 %) a TOP 09 (3,3 %). Obě uskupení se ovšem opět dohodla na společné kandidátce, což zatím průzkum nezohledňuje.

 

Strany se v Evropském parlamentu sdružují do skupin názorově příbuzných stran. Tou nejsilnější skupinou by i podle nové predikce měla zůstat Evropská lidová strana (EPP) sdružující středopravé a křesťanskodemokratické strany. Česko v ní ve stávajícím parlamentu zastupují TOP 09, STAN a lidovci. Predikce předpovídá zisk 181 mandátů, doposud jich má 217.

 

Druhou nejsilnější skupinou by podle predikce měli být socialisté se ziskem 135 mandátů. Na třetí místo se podle odhadů má posunout uskupení liberálů a demokratů ALDE, kam patří v Evropském parlamentu i hnutí ANO.

 

 

 

 

Síla hlavně menších frakcí se ale oproti predikcím může výrazně změnit. Do Evropského parlamentu by se mohlo dostat až 66 europoslanců, u nichž zatím není jasné, ke které frakci se připojí. To se týká i Česka. Zatímco u SPD v případě úspěchu předpokládají statistici připojení k frakci Evropa národů a svobody, jejíž součástí je třeba francouzská Národní fronta, italská Liga Severu či nizozemská Strana pro svobodu, Piráty řadí v průzkumu mezi ostatní. Historicky se piráti v Evropském parlamentu sdružovali se Zelenými.

 

Výsledek voleb je o to důležitější, že Evropský parlament trvá na to, aby novým předsedou Evropské komise byl ten kandidát, jehož vítězná skupina od začátku prezentuje jako svého adepta na tento post, tzv. Spitzenkandidát.

 

Kandidátem lidovců je německý europoslanec Manfred Weber, socialisty vede do boje stávající 1. místopředseda Evropské komise Frans Timmermans z Nizozemska. Frakci Evropských konzervativců a reformistů vede český europoslanec Jan Zahradil.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688