Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.03.2019 09:08:45

Domácí poptávka v české ekonomice zůstala na konci roku solidní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Inflace v eurozóně v únoru sice mírně zrychlila, důvodem jsou ale vyšší ceny pohonných hmot. Jádrová inflace zůstává nízká a signalizuje, že ECB nemá s růstem sazeb kam spěchat. Také sentiment měřený indikátorem PMI ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně zůstává pod svým dlouhodobým průměrem, i když dnešní statistiky ukáží, že byl v únoru mírně revidován nahoru. Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněný odhad růstu ekonomiky v závěru loňského roku. Ta solidně přidala především díky domácí poptávce.

Jádrová inflace zůstává v eurozóně nízká

Inflace v eurozóně v únoru mírně zrychlila, především kvůli růstu cen pohonných hmot. Jádrová inflace bez započítání volatilních složek ale pravděpodobně zůstane nezměněná na pouhých 1,1 % y/y. V následujících měsících očekáváme, že spotřebitelská inflace bude opět zpomalovat. Evropská centrální banka tak nebude spěchat se zvyšováním sazeb, ke kterému přistoupí až v prosinci tohoto roku.

Vpředhledící indikátory PMI ze zpracovatelského průmyslu z eurozóny za leden pravděpodobně zůstanou pod 50 body, z původního odhadu budou ale mírně revidovány nahoru. V Itálii a Španělsku, kde nejsou zveřejněny první odhady, PMI ze zpracovatelského průmyslu pravděpodobně oproti lednu poklesnou.

Dnes bude zveřejněna americká statistika osobních příjmů za leden i za prosinec, která byla odložena kvůli uzavření federálních úřadů. Odhadujeme, že příjmy amerických domácností si v prosinci připsaly 0,4 % m/m a následně v lednu 0,3 % m/m. Naopak výdaje v prosinci mírně o desetinu poklesly, a to i přesto, že prodeje aut opět nabraly na síle.

Americká ekonomika na konci roku zpomalila

Euro si včera dopoledne připsalo 0,4 % a dostalo se na nejsilnější úroveň za poslední měsíc. Vzápětí ale část svých zisků srovnalo poté, co byla zveřejněna statistika růstu amerického HDP za poslední čtvrtletí loňského roku. Ekonomika v zámoří totiž překvapila svým růstem o 2,6 % q/q anualizovaně. I přes zpomalení na konci roku tak loni rostla nejrychleji v tomto hospodářském cyklu.

Německá spotřebitelská inflace i její jádrová složka zůstaly v únoru stabilní. Ceny v únoru částečně korigovaly svůj únorový propad. Za jejich růstem stojí především vyšší ceny energie a pohonných hmot.

Druhé čtení ukáže, že domácí poptávka je silná

Česká ekonomika chytla na konci loňského roku druhý dech a přidala 1 % q/q. To představuje meziroční dynamiku 2,9 %. Podle našeho odhadu nejvíce přispěly investice, následovány byly soukromou spotřebou. Ve srovnání mezičtvrtletního růstu se tak česká ekonomika zařadila jen těsně za Maďarsko. Rovněž tam se dnes můžeme těšit na zpřesněný údaj.

Regionální měny podpořilo silnější euro

Regionální měny včera posilovaly ruku v ruce s eurem. Koruna si shodně s polským zlotým připsala 0,2 %. Dostala se tak na hodnotu 25,60 CZK/EUR a je nejsilnější za poslední měsíc a půl. Polský zlotý podpořilo i druhé čtení tamního HDP, které ukázalo, že za silným růstem ekonomiky na konci roku stála nejenom solidní domácí poptávka, ale i příspěvek čistých exportů.

Nový člen bankovní rady Aleš Michl v rozhovoru pro Lidovky řekl, že je možné, že nebude hlasovat pro zvyšování sazeb, pokud se bude prohlubovat zpomalení německé ekonomiky. Naopak, pokud se ukáže, že zpomalení bude jen dočasné, růstu sazeb nic nestojí v cestě. Michl hlasoval pro zvyšování sazeb na posledních dvou zasedání. To by mělo podle jeho slov domácnosti motivovat, aby začaly spořit a vytvořily si tak polštář na horší časy. 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688