TNBiz (TN.cz)
28.02.2019 21:33:16

V Česku padaly teplotní rekordy. Teplé počasí si užívali i lyžaři

Poslední únorový den byl v Česku opět rekordně teplý. Nejvyšší teplotu - 18,8 stupně - naměřili v Kobylí na Břeclavsku. Teplotní rekordy padly na 96 stanicích. Zatímco vodohospodáři sledovali stoupání hladin řek kvůli tání sněhu, lyžaři si užívali slunečný den na horách.

Desítky centimetrů sněhové pokrývky na sjezdovkách, slunce a modrá obloha - k dokonalosti chyběl snad jen kvalitnější sníh. Na tom se podepsaly i čtvrteční teplotní rekordy.

"Počasí je parádní, akorát ten sníh je trošku pomalejší," hodnotili podmínky TV Nova lyžaři.

Teploty ale mají v příštích dnech opět klesnout a má dokonce i sněžit, takže lyžovat se bude dál.

"Pokud bude nadále mrznout, tak budeme dále zasněžovat. Předpokládáme, že budeme lyžovat do konce března," řekla TV Nova Kateřina Hanáková ze Skiarény Karlov v Jeseníkách.

Lyžovalo se i kousek od Ostravy na Vaňkově kopci a teplé počasí si užívaly hlavně děti. Kvůli kvalitě sněhu musejí být lyžaři velmi opatrní. Horská služba jen v Krkonoších vyrazila za týden k více než dvěma stovkám úrazů.

"Je to způsobeno tím, že přes noc ten sníh, který byl rozměklý, zmrzl, a lidé si tím způsobili daleko vážnější zranění než normálně," popsal Pavel Jirsa z Horská služby Krkonoše.

Za den v průměru odtaje 5 až 6 centimetrů sněhu, jde tak o pomalé tání, které vodohospodáři vítají. "Průtoky v našich řekách jsou nyní mírně zvýšené nebo průměrné, takže ta situace je klidná," uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Po delší době se naplňují i přehrady. "Na beskydské straně máme naplněné ze sta procent a na jesenické straně, kde je Slezská Harta a Kružbek, jsou přehrady naplněny z 90 až 95 procent," dodala Vlčková.

Déšť ani tání sněhu ale zřejmě nevyřeší nedostatek vody v půdě. "Ten začátek vegetační sezony je posunutý hodně dopředu a hodně brzo začíná úbytek zásob vody v půdě, který je pro jaro typický," doplnil ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Jak bude o víkendu?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty