Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.02.2019 17:33:53

Monstrum se 70 000% zisky za 20 let

Příběhy o ultravysokých ziscích přitahují investory jako magnet. A nejednou jde skutečně o zajímavý, či dokonce poučný příběh. CNBC nyní píše, že akcie společnosti Monster Beverage prodávající energetické nápoje si za posledních 20 let připisuje téměř 70 000 %. PepsiCo si přitom za stejnou dobu připisuje asi 200 % a Coca-Cola 40 %. Podívejme se tedy na to monstrum.

CNBC cituje Borise Schlossberga z BK Asset Management, který se domnívá, že ty nejlepší růstové dny má firma už za sebou. Na což ukazuje i to, že akcie se dostala na vrchol v lednu roku 2018 a od té doby oslabila asi o 17 %. Navíc může čelit novým problémům, protože toto odvětví možná bude stále více kritizováno ze zdravotního hlediska podobně, jako se to děje u tabákových firem.

Mark Tepper ze Strategic Wealth Partners se ale domnívá, že Monster Beverage je jednou z mála akcií mezi tituly v sektoru spotřebního zboží, která má dobrou dynamiku. Většina firem v sektoru se podle něj obchoduje s násobky nad hodnotou 20 a přitom se u nich čeká růst zisků na úrovni nižších jednociferných čísel. Monster je v tomto ohledu výjimkou. Cestou k udržení vyššího růstu této společnosti může pak podle investora být podobná strategie, jakou chce kráčet Constellation Brands. Tedy partnerství s nějakou konopnou společností.

Následující tabulka k nám hovoří již hodně konkrétní řečí ohledně toho, co je firma svým akcionářům skutečně schopná vydělávat. Růst tržeb za posledních 5 let dosáhl v průměru 10 %, provozní tok hotovosti ale rostl téměř o 30 % ročně a to samé platí o volném toku hotovosti. Zatímco v roce 2015 firma po investicích vydělala 180 milionů dolarům, za posledních 12 měsíců to bylo už 942 milionů dolarů (čísla ještě neodráží výsledky za Q4, které by v době zveřejnění tohoto článku již měly být známy):



Zdroj: Morningstar

Jaké růsty implikuje současná valuace firmy? Kapitalizace se ve středu večer pohybuje na 32,4 miliardách dolarů. V následujícím grafu je jeden ze scénářů dalšího vývoje volného toku hotovosti, který by kapitalizaci podle mých jednoduchých odhadů ospravedlnil (pokud by onen tok hotovosti plně patřil akcionářům). Po dlouhou řadu let by cash flow muselo růst o 25% ročně, pak by růst postupně klesal nad 3 %. Do sedmi let by tak firma musela vydělávat čtyřikrát víc, než nyní:



Pokud bychom vzali jako měřítko realističnosti růsty toku hotovosti z minulých let (tedy oněch cca 30 %), nejde o nijak vysoko položenou laťku. Jenže by nešlo o nejlepší měřítko čistě proto, že tržby rostly jen asi o 10 % a zbytek byl tažen růstem cash flow marží. Otázka tak je, kolik prostoru pro zvyšování marží tu ještě je – dost na to, aby vygenerovalo křivku podobnou té v grafu? Nebo nakonec vše zachrání to konopí? Poslední rok naznačuje, že investoři začínají mít vážné pochyby.

Minimálně jedno velké poučení tu podle mne každopádně je – úspěšné firmy a akcie nemusí ani zdaleka pocházet z odvětví převratných technologií a úplně nových myšlenek. I když v tomhle konkrétním případě se úspěch pojí s docela kontroverzním produktem z hlediska zdraví a to zejména u mladých lidí.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688