Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  28.02.2019 11:46:48

Nejlepší evropské dividendové akcie 2019

Albert Einstein jednou prohlásil: “Složené úročení je osmý div světa.” Poukazoval na skutečnost, že i odkládání malé částky, kterou ale vhodně zainvestujete, vám může přinést příjemné výdělky.

Přestože éra tohoto génia je už nějakou dobu za námi, z tohoto tvrzení si můžeme odnést mnoho i dnes. Ročně dosažené výnosy jsou pro investory zásadním faktorem při budování obchodního účtu.

Zatímco je těžké spekulovat, jakým směrem se vydá cena akcie následující obchodní den, průměrný roční dividendový výnos můžeme považovat za stabilní a předvídatelný fakt.

Vzhledem k tomu, že návratnost investic je pro investory velmi důležitá, připravili jsme pro vás takové evropské dividendové akcie, které nabízí slušný ziskový potenciál. Na co si dávat pozor pří výběru akcií s vysokou dividendou? A proč jsme vybrali právě evropské dividendové akcie?

Na co si dát pozor při výběru nejlepších dividendových akcií?

Právě v dobách nízkých úrokových sazeb je investice do akcií s vysokou dividendou atraktivní variantou. Dividendové akcie nejen, že oživí vaše portfolio, ale vytvoříte si tak dlouhodobě udržitelnou složku portfolia s nezanedbatelným ročním výnosem.

Což je přesně to, co jako investor hledáte, stabilitu a výnos v jednom. Tuto kombinaci lze nalézt na evropském akciovém trhu, proto jsme pro vás vyhledali ty nejlepší evropské dividendové akcie pro rok 2018.

Atraktivní dividendovou akcii nepoznáte jen podle vysokého dividendového výnosu, ale co vás bude dále zajímat, je vyplácení dividend v budoucnu. Hledáme akcie s potenciálním růstem vyplacených dividend nebo alespoň akcie, kde tyto dividendy nebudou klesající.

Nejlepší evropské dividendové akcie

S ohledem na toto zjištění jsme se vydali hledat nejlepší evropské dividendové akcie. Akcie, které splňují výše zmíněná kritéria, nalezneme především u velkých společností. Společností, jež se vyznačují stabilitou, předvídatelným peněžním ziskem, ale také solidním cash flow.

Dále si všímáme ukazatelů jako výnos na 1 akcii a výše vyplacené dividendy na 1 akcii. Výnos na akcii by měl být vždy větší než vyplacená dividenda na akcii. Tato informace nám říká, že by výplaty dividend měly být zajištěny i do budoucna. Zároveň, přebytek zisku společnosti může být nadále rozdělován investorům.

Akcie s vysokými dividendami bývají často méně ovlivněny cyklickými pohyby ekonomiky, než tomu je například u růstových akcií. Na druhou stranu růst takového typu společností bude spíše pomalejší.

Dividendové akcie jsou také méně volatilnější. Jinými slovy, budou mít nízkou hodnotu beta. To může být velkou výhodou právě v období propadu finančního trhu. V takové fázi ekonomického cyklu jsou dividendové akcie méně náchylné k poklesu své hodnoty a celkově jejich citlivost na negativní vývoj trhu je menší.

Níže naleznete nejlepší 3 evropské dividendové akcie.

5. Royal Dutch Shell (RDSA) – 5,6%

První na našem seznamu je Royal Dutch Shell. Tato akcie je mezi investory velmi oblíbená. Společnost Shell působí na energetickém trhu a zaměřuje se na ropu a plyn. Od roku 1945 Shell nikdy nesnížila výši dividendy. V roce 2019 Shell vyplatí akcionářům dividendu ve výši 1,88 EUR. Dividendy vyplácí kvartálně po 0,47 EUR. Při současné ceně tvoří dividendový výnos 5,6 %. V posledních několika letech společnost investovala obrovský kapitál, aby zajistila, že zůstane zisková i v případě poklesu ceny ropy. Kromě toho firma silně investuje do výzkumu udržitelných zdrojů energie.

4. Redes Energéticas Nacionais (RENE) – 6.5%

čtvrtá v pořadí je portugalská REDES ENERGETICAS NACIONAIS. RENE je největším manažerem energetické infrastruktury v Portugalsku. Zajišťuje jak přenos elektřiny, tak přepravu zemního plynu na základě dlouhodobých licencí. První koncese končí v roce 2046, což znamená, že společnost je velmi stabilní. Společnost REN poskytuje své služby za ceny dohodnuté s portugalskou vládou. Investoři v této defenzivní společnosti obdrží v letošním roce atraktivní dividendu ve výši 0,71 EUR na akcii, což odpovídá dividendovému výnosu ve výši 6,5% z aktuální ceny. Je to mnohem vyšší návratnost než nabízejí konkurenční firmy v Belgii, Velké Británii nebo Německu.

Akcie REDES ENERGETICAS NACIONAIS jsme začátkem února sdíleli pro inspiraci v obnoveném LYNX Ideas Center. Několikrát týdně sdílí investiční tým LYNX zajímavé investiční nápady, které jsou podrobně vysvětleny. Nápady jsou rozděleny do jednoho ze tří investičních směrů; investice s hodnotou, dlouhý a krátký a opční strategie.

Můžete se registrovat, abyste obdrželi oznámení po každém novém nápadu. Sdílíte filozofii investiční myšlenky? Poté postupujte podle pokynů ve svém vlastním portfoliu jediným kliknutím myši nebo jednoduše přizpůsobte jej vašim přáním. Klikněte na tlačítko níže a podívejte se na centrum nápadů LYNX.

3. ProsiebenSat.1 Media (PSM) – 6,8%

Tato evropská mediální skupina se sídlem v Německu vznikla v roce 2007 spojením Evropské mediální skupiny SBS Broadcasting a německé televizní skupiny ProSiebenSat.1 Media. V roce 2016 byla akcie PSM zařazena do německého indexu DAX. PSM je po RTL Group, druhou největší mediální skupinou v Evropě. ProSiebenSat.1 Media má kanály ve 14 zemích: 30 televizních kanálů a 18 rozhlasových stanic. Společnost, stejně jako mnoho dalších firem v tomto odvětví odvětví, trpí rostoucí online konkurencí, protože lidé pomalu přecházejí od televize k modernějším médiím. Akcie PSM ztratila od roku 2015 více než 70 % své hodnoty.

Je zajímavé, že meziročně obrat PSM průběžně roste, ale společnost se musí potýkat s vyššími náklady a nižšími maržemi. Zisk je po dobu několika let stabilně okolo 500 milionů EUR. Společnost je věrným plátcem dividend a pro rok 2019 se očekává dividenda ve výši 1,06 EUR za akcii. Za současnou cenu 15,55 € to znamená dividendový výnos ve výši 6,8%. Díky tomu je médium ProSiebenSat.1 Media zařazeno na 3. místě v našem seznamu.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

>
Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688