Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  28.02.2019 09:24:16

Akciové trhy míří do červeného (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Erste Group zveřejnila detailní výsledky hospodaření za loňský rok. Výhled na letošní rok hodnotíme jako opatrný.

Regulace mobilních operátorů nabírá na intenzitě.

Evropské akcie zahájí čtvrteční seanci poklesem.

Spojené státy a Francie dnes přinesou údaje o vývoji HDP za čtvrtý kvartál loňského roku. Kromě toho budou zveřejněny francouzské a německé spotřebitelské ceny.

Hospodářské výsledky dnes reportují americké společnosti Marriott International, Autodesk nebo Nordstrom, v Evropě své údaje prezentuje belgický Anheuser-Busch InBev, britský Rolls-Royce Holdings nebo ruský Evraz.

Société Générale zahájila pokrývání amerického producenta a zpracovatele ropy Baker Hughes a GE Company s nákupním doporučením. 

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 včera nedoznal výraznějších změn, když oproti úterní seanci klesl jen o pět setin procenta. Na jedné straně se dařilo energetickým, finančním a průmyslovým titulům, které přidaly 0,4 %, na straně druhé největším propadlíkem byly farmaceutické společnosti, které přišly o půl procenta. Z pohybů jednotlivých odvětví je tak patrné, že včerejší obchodování bylo relativně klidné.

Akciové trhy v Asii končí seanci v červeném. Pozornost se upírala na summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Jong Una, od kterého se očekávalo společné prohlášení, ale nakonec bylo jednání náhle ukončeno. To si trhy vysvětlily negativně a akcie tak reagují poklesem. Nejvíce klesaly jihokorejské akcie, když index Kosdaq přišel o 2,8 %. Ztráty přes jedno procento počítají i v Indonésii, ostatní burzy spadly o méně jak jedno procento.

Erste Group

Detaily výsledků hospodaření za Q4 18 korespondují s předběžnými údaji zveřejněnými na konci ledna. Čistý zisk za celý loňský rok dosáhl 1,8 mld. EUR a dividenda byla navrhnuta ve výši 1,4 EUR na akcii. Ve čtvrtém kvartálu rostla čistá úroková marže na 2,33 % oproti 2,27 % ve Q3 18, poměr nesplácených úvěrů k celkovému portfoliu dále klesnul na 3,2 % oproti 3,5 % v předchozím kvartále a úroveň jádrového kapitálu CET 1 dosáhla 13,5 % vs. 12,4 %.

Důležitější je tak výhled na letošní rok, ve kterém management očekává ROTE v minimální úrovni 11 %, růst úvěrů zhruba mezi 4 až 6 % a náklady na riziko v rozmezí 10 až 20 bb. Očekávání Société Générale jsou optimističtější, když pro letošní rok odhaduje ROTE na úrovni 12,5 %. Čistý úrokový výnos by měl růst, stejně tak management očekává mírný nárůst u výnosů z poplatků a provizí. Chystaná bankovní daň v Rumunsku bude mít dle managementu bezesporu negativní dopad do výsledků hospodaření, nicméně ho nelze v současné době kvantifikovat.

Akcie Erste Group reagovaly na výsledky hospodáření a návrh dividendy již na konci ledna. Z tohoto důvodu výraznější reakci nečekáme, navíc zveřejněný výhled banky je spíše konzervativnější i vzhledem k politické situaci. 

O2 Czech Republic

Regulace mobilních operátorů zesiluje. Vláda se chystá regulovat velkoobchodní ceny a podpořit tak podnikatelské aktivity virtuálních operátorů, od čehož si stát slibuje i pozitivní dopad na ceny koncovým zákazníkům. Do Bruselu tak míří materiál, podle kterého v tuzemsku nefunguje konkurence mobilních operátorů. Kromě toho vláda včera schválila návrh zákona o elektronických komunikacích, který má zpřístupnit cesty k rychlejší a snazší změně operátora a vytvořit tak i podmínky pro vstup nového hráče.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.07.2019Akcie míří do výšin (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.06.2019Akciové trhy stále míří dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.01.2019Fed akciovým trhům vlil čerstvou krev do žil (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688