Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.02.2019 17:28:56

ČTÚ chce spustit aukci 5G frekvencí v listopadu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) by chtěl zahájit aukci frekvencí nové generace 5G začátkem listopadu a pokusit se přivést na trh, který patří pro zákazníky mezi nejdražší v Evropě, čtvrtého operátora.

ČTÚ se nachází v závěrečné fázi plánování a již zaslal hlavní rozvrh aukce vládě, která by o ní měla jednat příští měsíc. V dubnu by se pak měly rozeběhnout veřejné konzultace.

Přeseda Rady ČTÚ Jaromír Novák ve středečním rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že aukce bude považována za úspěšnou, pokud přiláká na trh čtvrtého operátora, který by konkuroval zavedeným firmám O2 Czech Republic, T-Mobile a Vodafone.

"Hlavním cílem je podpořit konkurenční prostředí na českém trhu," řekl Novák.

Únorová studie Evropské komise o cenách mobilních dat ukázala, že nejdražší data v celé Evropě jsou na Kypru a právě v České republice.

Novák v rozhovoru řekl, že minulé aukce frekvencí sice nového hráče na český trh nepřivedly, ale že tentokrát je jiná doba.

"Časy se mění a nejsem si jist, zda si to čeští operátoři uvědomují," řekl. "Když si porovnáte ceny v celé Evropě, uvidíte, že v Česku jsou lidé po datech opravdu hladoví."

ČTÚ plánuje v aukci frekvencí 700 MHz a 3,4 GHz takové podmínky, které by usnadnily vstup nového operátora, včetně rezervování jednoho bloku v pásmu 700 MHz pro nabídky nováčků.

Novému operátorovi poskytne také regulatorní záchrannou síť, když zavedené operátory zaváže, aby umožnily využívání svých sítí, než nově příchozí vybuduje svou vlastní - za předpokladu, že nejprve pokryje 10 procent populace sám. Novák dodal, že cenový model a časové limity - od pěti do šesti let - jsou stále předmětem diskuse.

"O podmínkách jsme přesvědčeni," řekl. "Tendr bychom rádi vyhlásili v létě a nabídkové řízení zahájili na začátku listopadu. Takový je optimistický scénář." V souvislosti s varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před používáním technologií od čínských společností Huawei a ZTE Novák řekl, že žádný přímý dopad na aukci frekvencí neočekává. "Nemusíme dávat do té aukce něco zvláštního," řekl podle Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688