Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  27.02.2019 13:50:11

Podílové fondy? Ne...

Podílové fondy rozhodně nejsou vhodnou alternativou ke spořicím účtům, pokud jde o finance určené ke krátkodobému uložení peněz, tj. cca 12 měsíců. Cílem manažerů těchto produktů je sice alespoň dosahovat výnos odpovídající míře inflace tak, aby se nesnižovala reálná hodnota uložených peněz, to se však v posledních letech dařilo jen zřídka.

Aktuální výnosy fondů krátkodobých investic se u jednoletých horizontů pohybují okolo 0 %, často dokonce v mínusu (zápornou výkonnost vykazuje na jednoletém období i Sporoinvest, největší český konzervativní podílový fond).

Z peněz vložených na fondy peněžního trhu či fondy krátkodobých investic Vám je často odečten tzv. vstupní poplatek, jehož výše se pohybuje zpravidla od 0,0 % do 0,5 %. Ihned po vložení peněz do podílového fondu se vstupním poplatkem je tak hodnota Vašich úspor nižší.

Proč podílové fondy krátkodobých investic vlastně existují?

Před tím, než vody českého bankovního trhu začali čeřit žraloci jako mBank, Air bank apod., úročení spořicích účtů rozhodně nebylo vysoké a nabídka pestrá, fondy krátkodobých investic tak byly „životaschopnými“ projekty. Nyní jsou tyto finanční produkty určeny pro klienty, kteří chtějí uložení svých peněz diverzifikovat, tj. mít finance uloženy na více místech. Fondy krátkodobých investic nenabízí „jistotu“ výnosu jako spořicí účty, mohou být zatíženy poplatky a vklady v nich nejsou pojištěny, tj. jedná se tedy skutečně o vhodný „doplněk“.

Z pohledu finančních poradců, fondy krátkodobých investic mají tu výhodu, že za jejich zprostředkování lze inkasovat vyšší provizi než za sjednání spořicího účtu, zejména pak u částek nad 250 000 .

Kdy fondy krátkodobých investic ano?

V případě, že máte vybudovanou pohotovostní finanční rezervu uloženou na finančních produktech s vysokou likviditou a nyní hledáte, kam dál ukládat své peníze, zvažte i fondy krátkodobých investic. Pokud ale hledáte zhodnocení úspor, které Vám slouží jako pohotovostní finanční rezerva, na fondy krátkodobých investic nevsázejte – pravděpodobně Vám nebudou schopné nabídnout tak vysoký výnos při minimálním riziku.

Při výběru fondů konzervativních investic pak porovnávejte:

- výši poplatků (vstupní, výstupní, za správu),

- výši celkové nákladovosti (ukazatel TER),

- jednotlivé investiční strategie, zejména pokud jde o regionální zaměření (podílové fondy nabízející potenciál vyšších výnosů pravděpodobně budou investovat do více rizikových cenných papírů).






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688