Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.02.2019 08:38:49

Nizozemská vláda chce větší vliv na Air France-KLM, kupuje 12,7% podíl


Nizozemská vláda je nespokojena s fungováním francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM a nelíbí se jí plány Paříže obě součásti ještě více integrovat. Nakoupila proto ve skupině vlastnický podíl a k nákupu dalších akcií se chystá, aby měla alespoň takový vliv, jaký má francouzská vláda. Řekl to dnes nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra.

Nizozemsko v posledních dnech získalo ve skupině podíl 12,7 procenta, za který zaplatilo 680 milionů eur (17,4 miliardy ) a má v úmyslu podíl zvýšit alespoň na 14 procent, řekl ministr. Právě 14procentní podíl drží i Paříž.

Francouzské aerolinky Air France se spojily s nizozemskou společností KLM v roce 2004. Nizozemská vláda se obává, že vedení Air France-KLM chce vliv KLM ještě více oslabit a že přesune mnoho mezinárodních letů ze základny KLM na amsterodamském letišti Schiphol do Paříže.

"Děláme to za účelem ochrany veřejného zájmu. Udržení mezinárodních letů na Schipholu má velký význam pro naši ekonomiku a pro naše pracovní místa," prohlásila ministryně dopravy Cora van Nieuwenhuizenová.

V posledních dnech se na vládní úrovni uskutečnila jednání o hospodaření skupiny a o plánech těsnější integrace. Nizozemský premiér Mark Rutte k tomu řekl pouze to, že existují "vážné otazníky" ohledně výkonnosti francouzsko-nizozemské letecké společnosti jako skupiny. Ministr Hoekstra zmínil, že šlo o ochranu zájmů letiště Schiphol a KLM. Zdroje agentury Bloomberg k tomu uvedly, že schůzka se nesla ve značném napětí a byla dost nepříjemná.

Napětí je v Air France a KLM citelné už od fúze v roce 2004. Francouzská část skupiny je mnohem větší, ale vykazuje citelně horší výsledky, podle analytiků převážně kvůli častým stávkám. KLM je naopak v zisku.

Air France oznámila za loňský rok provozní zisk 266 milionů eur, zatímco partnerská KLM měla provozní zisk 1,07 miliardy eur. I to je důvod, proč je napětí uvnitř skupiny tak velké.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688