TNBiz (TN.cz)
26.02.2019 12:58:21

Počasí ve světě: Ostrov Kréta zasáhla mohutná bouře. Ničila i historické památky

Na další z oblíbených turistických rájů udeřila bouře. Tentokrát prudké deště a silný vítr pustošily řecký ostrov Kréta. Voda tam strhla několik mostů, včetně historické památky z počátku minulého století.

Jih Evropy od víkendu sužuje extrémní počasí - ulicemi se valí voda, pobřeží pustoší obří vlny, silný vítr vyvrací stromy. Jinak tomu není ani na řeckém ostrově a oblíbené turistické destinace Krétě.

Už od víkendu ostrov čelí bouři pojmenované Oceanis, která v sobě kombinuje vydatné dešťové srážky, nízké teploty a silný vítr, jejichž výsledkem jsou masivní záplavy a četné škody.

 

Bouře zasáhla především západní část ostrova. Voda zaplavila tamní ulice a poškodila silnice, domy a mosty. Kvůli přeplněnému korytu říčky Pantomantris byl uzavřený přístup ke klášteru Moni Pandeleimen. 

Jedním z měst, které zasáhla takřka biblická potopa, je bývalé hlavní město ostrova Chania. Bouře tam udeřila v plné síle. V pondělí odpoledne město ztratilo jednu ze svých chloub a turistických atrakcí - historický most z roku 1908.

 

 

Ten nedokázal čelit náporu velkého množství vody, která se na něj valila a zhroutil se jako domeček z karet. U celé události byl jeden z řeckých reportérů, který pád mostu natočil.

 

 

V Chanii se od pondělí rovněž pohřešuje 62letý farmář. Ten se ztratil poté, co valící se voda strhla jeho auto. Očekává se, že bouře bude Krétu sužovat i během úterý.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty