Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  26.02.2019 08:04:08

Prezident Fedu J. Powell dnes vnese na trhy volatilitu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou událostí dne je pololetní projev nejvyššího představitele americké centrální banky J. Powella před bankovní komisí amerického senátu. Po lednové otočce směrem k opatrnosti a trpělivosti budou trhy zvědavé na jeho aktuální hodnocení situace. Podle nás je cyklus zvyšování dolarových úrokových sazeb u konce.

Spotřebitelská důvěra má to nejhorší za sebou

Dnešek přinese statistiky spotřebitelské důvěry z obou stran Atlantického oceánu. Německý březnový GfK index naváže na rostoucí trend prvních dvou měsíců roku, zrovna tak únorová důvěra francouzských domácností potvrdí lednové odražení se ode dna. A dno by v únoru měla najít i americká spotřebitelská důvěra z dílny Conference Board. Po včerejším dallaském čísle je pak šance na pozitivní překvapení i u indexu průmyslové aktivity z Richmondu.

Euro s minimálními zisky

Na vývoji kurzu společné evropské měně byla v první pracovní den tohoto týdne cítit mírná podpora. Během dopoledne se kurz vyšplhal až téměř k 1,137 USD/EUR. Během americké seance ale dolar většinu ztrát vymazal. Na trhu působily dva faktory, které šly proti sobě. Nárůst rizikového apetitu po dobrých zprávách týkající se vyjednání mezi USA a Čínou či rostoucí šance na odklad brexitu o dva měsíce se projevila v podpoře rizikovějších aktiv včetně eura. Na straně druhé je jasné, že i pro dolar to jsou příznivé zprávy, které doplnilo odpolední zveřejnění nečekaně vysokého čísla Fed indexu průmyslové aktivity z Dallasu.

Maďarští centrální bankéři dnes měnovou politiku nezmění

Maďarská centrální banka se bude dostávat ze své extrémně uvolněné měnové politiky velmi pomalu. Nicméně s rostoucími inflačními tlaky začnou centrální bankéři odklon od stávající politiky postupně signalizovat. Již na dnešním zasedání se můžeme dočkat oznámení o postupné redukci FX swapů.

Ceny v primárních okruzích překvapily z kraje roku silným růstem

Úvod týdne přinesl na českou korunu volatilitu, když kurz reagoval na zveřejněná data. Ačkoliv ceny průmyslových výrobců a dalších producentů tradičně nepatří mezi indikátory, na které by hráči na trhu reagovali, tentokráte bylo překvapení tak významné, že si pozornost trhu jejich oznámení vysloužilo. Zejména v průmyslovém sektoru ceny vyskočily, zesílení inflačních tlaků pak bylo patrné i u cen zemědělských výrobců a ve stavebnictví (podrobnější komentář k cenám v primárních okruzích naleznete zde: http://bit.ly/2SWlceP). To nás jenom utvrdilo v očekávání, že ČNB přistoupí již na svém březnovém zasedání ke zvýšení úrokových sazeb. Navíc včera nezklamal ani únorový konjunkturální průzkum. Oproti lednu se nálada v podnikatelském sektoru zlepšila, nálada průmyslníků se po lednovém poklesu vrátila na hodnoty z konce loňského roku. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace v průmyslu pro období příštích tří měsíců jsou téměř neměnná, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší. Náš komentář ke konjunkturálnímu průzkumu najdete zde: http://bit.ly/2VhOFwn. Nicméně nakonec koruna své ranní zisky u hladiny 25,62 CZK/EUR neudržela.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:19  Moneta: Meziroční růst, výsledky nad odhady, poslední den obchodování s dividendou.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688