Research (Conseq)
Investice  |  25.02.2019 16:00:38, aktualizováno 03.03.2019 09:02:35

Dynamika korporátních zisků je pro akciovou výkonnost zásadní


Pro akciovou výkonnost na všech časových horizontech je nejvýznamnějším faktorem, vedle valuací typu P/E či P/S, také dynamika korporátních zisků. Ta přitom na úrovni celého akciového trhu odráží především celkovou makroekonomickou situaci ztělesněnou v dynamice HDP. V dlouhodobé perspektivě od roku 1996 přitom činí průměrné meziroční tempo růstu korporátních zisků z globálního pohledu na úrovni nejširšího indexu MSCI All Country World 10 procent.  

 

Zdroj: Bloomberg

 

A právě přibližně 10 % činí průměrná dlouhodobá výkonnost globálních akciových trhů. Na následujícím grafu proto můžeme vidět, že akciová výkonnost je s vývojem korporátních zisků skutečně velice úzce spjata. Pokud mají korporátní zisky tendenci ve střednědobém horizontu silně růst, ceny akcií je obvykle následují směrem nahoru. Naopak pokud mají korporátní zisky tendenci ve střednědobém horizontu klesat, ceny akcií je obvykle následují směrem dolů.

 

 

Zdroj: Bloomberg

 

V průběhu uplynulého roku korporátní zisky z globálního pohledu rostly výrazně nadprůměrně, když se tempo prakticky v průběhu celého roku pohybovalo kolem 23 %. Hlavním faktorem byl enormní růst ziskovosti amerických korporací díky daňové reformě prezidenta Trumpa, která byla schválena na konci roku 2017. Podle zveřejněných dat v rámci aktuálně probíhající výsledkové sezóny již nicméně dynamika zisků z cyklického vrcholu zpomalila a aktuálně se pohybuje na 18 %.

 

 

Zdroj: Bloomberg

 

Zpomalení dynamiky korporátních zisků již globální akciové trhy reflektovaly, když na konci loňského roku zaznamenaly výrazné poklesy. Znovu se tak ukázalo, že akciové trhy jsou dopředu hledící a zpomalení dynamiky korporátních zisků, mj. vlivem mírného zpomalování světové ekonomiky reflektovaly (diskontovaly) s předstihem již v posledním loňském čtvrtletí.

 

Na grafu níže je také dobře vidět, že se chování akciových trhů skutečně do značné míry odvíjí od budoucí dynamiky zisků. Přitom není důležitá ani tak absolutní úroveň dynamiky, jako spíše její směr. Například ve druhé polovině roku 2016 ještě byla dynamika zisků záporná (kolem -15 %), nicméně směr dynamiky byl pozitivní, když na začátku roku 2017 už byla na nule, a poté se dále zlepšovala. Akciové trhy tento vývoj postupně reflektovaly lepšící se výkonností.

 

 

Zdroj: Bloomberg

 

Aktuální konsenzus agentury Bloomberg počítá s tím, že korporátní zisky v letošním roce vzrostou přibližně o 11 %, blízko úrovně dlouhodobého průměru. Přibližně na této úrovni se také nachází náš odhad akciové výkonnosti za celý letošní rok, neboť počítáme s tím, že akciové valuace – druhý klíčový faktor akciové výkonnosti – se letos příliš hýbat nebudou, protože se, jak ukazuje následující graf, nachází přibližně na úrovní dlouhodobých historických průměrů.

 

 

Zdroj: Bloomberg

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688