Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.02.2019 11:28:58

Inflační tlaky na začátku roku potvrzeny (Analýzy makroindikátorů)

Zatímco ceny ropy ještě táhly inflaci v průmyslu směrem dolů, změny ceníků na začátku roku (zejména u elektřiny) se projevily zdražováním. Kromě ropy a chemických látek jsme růst nastal v podstatě ve všech odvětvích průmyslu. Inflace se zvýšila i v dalších primárních okruzích. Ceny v zemědělství také přidaly a další zdražování jsme zaznamenali i ve stavebnictví. Výjimkou zůstaly ceny služeb, které na začátku roku klesly. Za tím stojí zejména volatilní ceny za reklamní služby. 

Ceny v průmyslu v lednu vzrostly o 1,0 % m/m. To trhy, které čekaly víceméně stagnaci, překvapilo. Dolů šly pouze ceny navázané na ropu, tedy ropné výrobky a chemické látky, které ještě sledovaly prosincový propad cen ropy. Nicméně všechny ostatní položky zaznamenaly zdražování. Nejvíce šly na začátku roku nahoru ceny elektřiny. Ta zdražila o 7,4 % a zaznamenala tak nejvyšší růst od ledna 2009. V následujících měsících půjdou nahoru i ceny ropných i chemických výrobků. Cena ropy se totiž na přelomu roku odrazila ode dna a postupně zdražuje. Již v lednu ceny v průmyslu meziročně přidaly 2,9 % a jejich dynamika dále poroste.

Ceny v zemědělství již podruhé za sebou zaznamenaly silný meziměsíční růst, když v lednu přidaly 1,4 %. Do velké míry se jedná o sezónní zdražování, nicméně se podle nás projevuje i vliv loňské horší úrody. Meziročně jsou ceny v zemědělství již o 4,4 % vyšší. Zdražování v zemědělství bude tlačit do cen potravin v rámci spotřebitelského koše.   

Bez zaváhání jde nahoru i cena stavebních prací. Ty v lednu přidaly 0,3 %. Stále se na nich projevuje absolutní nedostatek volné kapacity, který ji tlačil nahoru v celém loňském roce. Meziroční dynamika dosáhla v lednu 4,0 %.

Nejasný obrázek přinesly ceny ve službách, kde výrazně klesají ceny za reklamní služby. Ty jsou ale velmi volatilní a další měsíc mohou svůj pokles kompenzovat. Po očištění o tuto složku šly nahoru i ceny ve službách, když přidaly 0,5 %. Meziročně jsou ceny služeb nezahrnující reklamu o 2,6 % vyšší a předznamenávají tak i silný nárůst jádrových cen.

Koruna na dnešní čísla reagovala posílením. Její kurz se dostal dokonce na 25,62 CZK/EUR, tedy nejníž od konce ledna. Od té doby mírně korigoval. Dnešní report podpořil statistiky spotřebitelských cen. I ty ukázaly na silné inflační tlaky. Kromě toho ekonomika vykázala v posledním čtvrtletí loňského roku nebývale silný růst. To jsou důvody, proč jsme přehodnotili svá očekávání a nyní předpokládáme, že ČNB zvýší sazby na svém březnovém zasedání.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.03.2024Domácí poptávka na konci loňského roku oživila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.05.2023Tuzemská ekonomika na začátku roku stagnovala (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2021Český průmysl na počátku roku mírně oslabil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2021HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 % (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688