Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.02.2019 08:14:27

Buffettova Berkshire ve ztrátě kvůli Kraft Heinz i propadu cen dalších akcií z portfolia


Americká investiční společnost Berkshire Hathaway má za čtvrté čtvrtletí čistou ztrátu 25,4 miliardy dolarů (572,5 miliardy ), zatímco o rok dříve byla v zisku 32,6 miliardy USD. Nezvykle špatný výsledek odráží propad cen některých akcií z Buffettova portfolia a také potíže kolem potravinářského kolosu Kraft Heinz. Buffett to dnes oznámil v dopise akcionářům. Vyjádřil se i k prezidentovi Donaldu Trumpovi a upozornil, že by rád učinil i významnější akvizici, ale že kvůli vysokým cenám k tomu teď nejsou vhodné podmínky.
 
Ztráta na akcii třídy A dosáhla ve čtvrtletí 15.467 USD proti zisku 19.790 USD o rok dříve. V příznivém výsledku z konce roku 2017 se ale z části odrazilo i snížení daní pro firmy. Akcie v pátek uzavřely obchodování na burze v New Yorku se ztrátou 1,9 procenta na 302.000 USD za kus.

Výsledek za poslední čtvrtletí loňského roku zahrnuje také odpis 3,02 miliardy USD, který podle Buffetta "téměř zcela" souvisí s akciemi Kraft Heinz. Berkshire Hathaway má v této potravinářské společnosti podíl 26,7 procenta. Kraft Heinz tento týden šokoval investory oznámením, že odepíše 15,4 miliardy USD a že ho kvůli účetním postupům vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma také výrazně snížila dividendu.

Buffett se v dopise akcionářům o nejnovějších potížích Kraft Heinz nezmiňuje. Akcie této firmy ale postupně oslabovaly prakticky celý loňský rok a po nejnovějším propadu jsou na svém historickém minimu. Řada z více než 90 podniků, jako je pojišťovna Geico nebo železniční společnost BNSF, si ale vedla dobře.

Na provozní úrovni se ale Berkshire Hathaway dařilo. Provozní zisk totiž ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 71 procent na 5,72 miliardy dolarů (129,1 miliardy ).

Buffett se vyjádřil i k americkému prezidentovi Trumpovi, který si podle něj až příliš mnoho přičítá zásluhy za nynější silný růst americké ekonomiky. Buffett rovněž připustil, že současné podmínky na trhu společnosti Berkshire Hathaway nedávají mnoho příležitost k nákupu nějaké větší firmy.

Berkshire Hathaway sídlí v Omaze v americkém státě Nebraska. Buffett, kterému je 88 let, patří mezi nejbohatší lidi na světě a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy". Úspěch společnosti Berkshire Hathaway přičítá Buffett obecně příznivému prostředí, v němž Amerika funguje a které Spojeným státům zajistilo "téměř neuvěřitelnou prosperitu".

Investorům Buffett doporučuje, aby dál vsázeli na americkou ekonomiku, neměli by ale zapomínat ani na zbytek světa. "Ve světě je spousta dalších zemí, které mají skvělou budoucnost," poznamenal. "Američané budou více prosperovat a budou i ve větším bezpečí, když se bude dařit všem zemím," dodal.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688