TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  25.02.2019 07:40:06

Nové vyšetření pro děti zdarma. Ministerstvo změnilo pravidla

Předškolní děti mají nárok na další bezplatné vyšetření. Podle pokynu ministerstva zdravotnictví jim před nástupem do školy mají praktičtí lékaři vypsat žádanku na ORL na vyšetření sluchu. O tom, že jím provozované nemocnice již tyto kontroly nabízejí, informoval v pátek Královéhradecký kraj.

Podle informací Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje, který má v kraji na starosti nemocnice, budou ambulance ORL kontrolovat sluch u předškolních dětí.

"V závěru roku vydalo Ministerstvo zdravotnictví metodický pokyn, který zajišťuje jednotný postup při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let. Ten se provádí na všech pracovištích ORL (ušní, nosní, krční oddělení) a to tzv. tónovou audiometrií," uvedla Magdaléna Doležalová, PR manažerka holdingu.

Vyšetření je prováděno v audiologické komoře a je bezbolestné. Sestra dětem do uší pustí tóny definované intenzity různých frekvencích. Tóny, které dítě uslyší, budou zaznamenány a následně vyhodnoceny.

"Výsledkem vyšetření je stanovení kvality sluchu dítěte, tedy zda je sluch normální či je diagnostikována nedoslýchavost. Tato informace je poté předána praktickému lékaři a je zapsána ve zdravotním a očkovacím průkazu dítěte. V případě nedoslýchavosti navazují další odborná vyšetření, která specifikují diagnózu a možnosti léčby," vysvětlila primářka ORL oddělení ON Náchod Inna Giblová.

V Královehradeckém kraji mohou rodiče s dětmi navštívit bez předchozího objednání ambulanci ORL v nemocnici v Náchodě. Objednat by se však lidé měli na odděleních v Trutnově a v Jičíně. "S sebou je vždy potřeba očkovací průkaz dítěte. Vyšetření trvá v průměru 30 min," doplnila Doležalová.

Pokyn, které ministerstvo zdravotnictví vydalo, platí pro celou Českou republiku. "Metodický pokyn slouží k zajištění jednotného postupu při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let tónovou audiometrií na ORL nebo foniatrickém pracovišti v celé ČR, netýká se tedy pouze ORL v Královéhradeckém kraji," uvedla pro TN.cz mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

"Cílem screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let (dále jen "dětský screening sluchu - DS sluchu") je záchyt poruchy sluchu u dětí před zahájením školní docházky, aby se zamezilo opoždění vývoje komunikačních schopností a školních dovedností dětí," doplnila Štěpanyová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688