TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  24.02.2019 18:33:16

Venezuela: Napětí roste. Humanitární pomoc "visí" na hranicích.

Napětí kolem humanitární pomoci Venezuele se vyostřuje. Prezident Maduro nařídil uzavření hraničních přechodů s Kolumbií, přes které mají balíky přijít. Při střetech s Národní gardou zemřeli dva lidé a dalších patnáct je zraněných. Opoziční lídr oznámil, že část pomoci už dorazila přes Brazílii.

Atmosféra znovu houstne. Armáda, dosud věrná prezidentovi Nicolási Madurovi, loajalitu ztrácí. Obyvatelé prosí vojáky, aby hranice s Kolumbií otevřeli. Zatímco jedni po nich hází slzný plyn a zatarasují cestu ohni, jiní ze svých postů dezertují.

 

Přes sousední Kolumbii v sobotu mělo do Venezuely dorazit jídlo a léky. Pomoc zařídila opozice, která zároveň vyzvala k protestům. Maduro ale humanitární konvoje odmítá a na třech hraničních přechodech postavil barikády. Tvrdí, že do země už proudí pomoc z Moskvy.

 

"Do Venezuely dorazila důležitá zásilka léků. Sedm a půl tuny přišlo z Ruska a pomoc bude pokračovat nadále," řekl prezident Nicolás Maduro.

 

 

 

Opozice se mezitím snaží získat na svou stranu další vojáky. Semínko pochybností se mezi ně už možná podařilo zasít. Opoziční lídr Juan Guaidó tvrdí, že mu pomohli dostat se do Kolumbie. Od ledna má přitom zákaz vycestovat ze země.

 

"Sedm lidí zemřelo protože nedostali dialýzu. Tři sta tisíc Venezuelanů je odsouzeno k smrti, pokud humanitární pomoc nedorazí," uvedl Juan Guaidó.

 

Pětatřicetiletý Guaidó, kterého za dočasnou hlavu státu uznalo na padesát zemí včetně Česka, se v pátek na kolumbijské půdě zúčastnil koncertu na pomoc Venezuele. Na akci sponzorované britským miliardářem Richardem Bransonem vystoupilo přes třicet převážně latinskoamerických hudebníků. "Musíme pomoci těm, ke kterým se nedostává lékařská pomoc, těm, kteří hladoví," vysvětlil Branson.

 

 

 

Jeho cílem je za dva měsíce vybrat na pomoc v přepočtu dvě a čtvrt miliardy korun. Na druhé straně hranice se přitom sešli podporovatelé Madura, kteří stejně jako on věří, že zasílaná humanitární pomoc je jen zástěrkou maskující americkou vojenskou intervenci.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688