TNBiz (TN.cz)
Práce  |  24.02.2019 17:19:09

Zedník si vydělá i víc než člověk s vysokou. I tak je jich stále méně.


Asociace malých a středních podnikatelů varuje před možným kolapsem ve stavebnictví. Na trhu chybí aktuálně 200 000 řemeslníků a v červnu, kdy bude stavební sezóna v plném proudu, jich bude chybět možná až půl milionu. O výuku řemesel není zájem, přitom si vyučení vydělají mnohdy více než lidé s titulem.

"Ne takhle, ale naklopit tu lžící a v zápěstí!" Slova, která se ze škol pomalu vytrácejí. S nimi vymírá profese zedníka a dalších řemeslníků.

"Situace je víc než zoufalá. V současnosti se odhaduje, že jich chybí až dvě stě tisíc. Ke konci roku to může být i dvojnásobek či více a školy neustále snižují počet absolventů," řekl Ivan Jáč, ekonom z Technické univerzity Liberec.

"U těch zedníků je to 68% propad za posledních 12 let. Horší je, že se to nestabilizuje a je tam propad i v posledním roce téměř 20 procent," vysvětluje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podnikatelů ČR

Jen pro srovnání. Jestliže v roce 2005 přibylo 750 zedníků vyučených v Česku, tak teď jich ročně končí jen něco málo přes dvě stě. Pro desetimilionové Česko je to jako zrnek máku

"Lze očekávat, že během dalších pěti let budeme mít stovku zedníků, kteří končí v roce a to je prostě pro ten trh neakceptovatelné," doplnil Havlíček.

Stavební firmy už teď bojují o každého. Hledají mezi brigádníky, na úřadech práce, ve školách. Ještě před deseti lety opouštělo například školu v Liberci ročně kolem 35 zedníků. Dnes jich je sotva 10. "Musíme dokonce spojovat obor zedník a truhlář, abychom vytvořili plnohodnotnou třídu," uvedla Eva Menšíková ze Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec.

Například Krajský úřad v Liberci podporuje pomocí stipendií hned sedmnáct učňovských oborů. Pokud žák navštěvuje školu pravidelně a neomlouvá se a má výborný prospěch, tak se může dostat až na částku 16 500 korun za tři roky studia a u čtyřletého oboru je ta částka 21 500 korun," řekl Filip Trdla, mluvčí Krajského úřadu v Liberci.

Ani pobídky propad zájmu o řemesla nezastavily. A Českou republiku to může stát brzy hodně peněz. "Může to být významné na výběru daní z těch nevyplacených mezd, což může být až 100 miliard korun ročně," dodal Jáč.

Nahradit české řemeslníky budou muset Ukrajinci, Poláci a Slováci. "Není to ostuda. Já doufám, že to mladí studenti pochopí. Prostě šikovný řemeslník si mnohdy vydělá daleko víc peněz než vysokoškolák," vysvětlila Menšíková.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

25.02. 19:18  Kdo zavinil že tu nejsou řemeslníci? (FrantaMa)
25.02. 11:20  Minimální mzda (valiboss)
25.02. 09:58  Minimální mzda (aaa)
25.02. 09:53  A bude to horší (aaa)
24.02. 22:27  Tituluti... (Ladislav Strnad)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688