TNBiz (TN.cz)
Obchod a služby  |  22.02.2019 12:51:58

Na Českou poštu si došlápl Český telekomunikační úřad. Pošta má problém a chystá změny

Český telekomunikační úřad si posvítil na Českou poštu a došel k znepokojivým výsledkům. V rámci plošné kontroly se nejdřív zaměřil na listovní zásilky. K porušení pravidel ale došlo v tolika případech, že nakonec sáhl i po kontrole doručování balíků. Poštu teď nejspíš čeká správní řízení a možná i mastná pokuta, upozorňuje v pátečním vydání deník MF Dnes.

Česká pošta je v poslední době ostře sledovaná a možná čelí vážným problémům. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil plošnou kontrolu na konci loňského roku a zaměřil se na doručování listovních zásilek. Ukázalo se však, že při doručování (nejen) dopisů má pošta tak velké nedostatky, že v současné době ČTÚ provádí také plošnou kontrolu doručování balíků.

Předmětem kritiky ČTÚ se stala hlavně neschopnost pošty doručovat zásilky do druhého dne. "Pokud došlo k pochybení, v 50 % byla závada odstraněna do druhého dne. Ve zbylé polovině se adresáti nedočkali zásilky ani druhý den," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina pro TN.cz.

ČTÚ zkontrolovala čtvrtinu všech doručovacích okrsků, které zahrnují 1906 dodejen. V kolika z nich došlo k porušení pravidel zatím Drtina nebyl schopný říct. Podle předběžných informací ale bylo víc zásilek doručeno s chybou, než podle pravidel, sdělil Drtina Mladé frontě DNES. "Je to systémový problém, chybovost je plošná," řekl.

Podle Drtiny budou všechny nedostatky řešeny ve správním řízení, které začne, až skončí kontrola balíkových služeb. "Správní řízení může trvat měsíc, ale také klidně tři roky," řekl Drtina. "Česká pošta se v něm může odvolávat, ráda svých práv využívá," dodal.

Česká pošta si uvědomuje své nedostatky, proto podle informací Mladé fronty DNES chystá změny v doručování zásilek. O všech případných změnách ale nejprve musí rozhodnout ČTÚ jakožto regulátor České pošty. Ten se nechal slyšet, že některé navrhované novinky se mu nezamlouvají.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688