Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.07.2002 16:32:02

Akciový trh: Akcie v tomto týdnu silně propadly díky negativnímu vývoji na zahraničních burzách.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.7.2002

      Pražská burza jako na houpačce

      

       Akcie v tomto týdnu silně propadly díky negativnímu vývoji na zahraničních burzách. Pokračující oznamování horších výsledků hospodaření, horší výhledy společností, ale i neutuchající zprávy a spekulace o podvodech ve společnostech podkopaly chatrnou důvěru investorů v akciové trhy. Evropské i americké akciové indexy se v tomto týdnu propadly na pětiletá minima a i pražská burza korigovala. Index PX-D v tomto týdnu prudce oslabil o 3,4% na 1.063,5 bodu. Od začátku roku se propadl do mírné ztráty 0,2%. Telekomunikační tituly a Komerční banka se nejvíce podepsaly na vývoji za uplynulý týden. Český Telecom se propadl o 3,6% a České radiokomunikace si pohoršily o 5,8%. Akcie Komerční banky ztratily 7,2% a uzavíraly týden na úrovni 1.520 . Během týdne se však podívaly pod 1.500 . Největší ztráty však v tomto týdnu zaznamenal Unipetrol, který se propadl o 11,8% na 33,1 . Trend ignorovaly pouze dva tituly, Philip Morris ČR a ČEZ. ČEZ mírně vzrostl o 0,2%, ale Philip Morris ČR posílil o 4,4% a jeho akcie se dostaly nad 10.000 . Philip Morris ČR pomohla hlavně jeho silně defensivní povaha.


       V příštím týdnu se konečně dočkáme významnějších domácích informací. Tři největší společnosti pražské burzy oznámí výsledky hospodaření za první pololetí. Komerční banka, ČEZ a Český Telecom se pochlubí se svými výsledky 31. července. V ostatních dnech bude pro domácí trh směrodatný vývoj na zahraničních trzích. Oznamování výsledků zahraničních společností se přesune do Evropy. Vývoj trhu by měl být opět volatilní a tedy i těžko predikovatelný.

      

      

       Český Telecom

      

       Investoři v závěru minulého týdne nezlepšili svoje původní nabídky na privatizaci Českého Telecomu. Podle zdrojů blízkých privatizaci konsorcium vedené Deutsche Bank ponechalo svojí předchozí nabídku beze změny na úrovni 55mld . Naproti tomu druhý zájemce svojí předchozí nabídku údajně dokonce snížil. Vláda však na svém pravidelném zasedání rozhodnutí o privatizaci společnosti odložila. Podle slov premiéra Špidly musí vláda nejdříve celý problém prodiskutovat a teprve potom rozhodnout. Podle zpráv, které prosákly na trh by se tak mělo stát 6. srpna. Údajně však poradci premiéra doporučují privatizaci odložit o tři roky a provést změny ve vedení společnosti. Proti privatizaci by měl být i současný management firmy a ministr IT Vladimír Mlynář. Místo privatizace navrhuje vedení Č. Telecomu výplatu super dividendy ve výši 35mld (108 na akcii). Výplatu dividendy by pravděpodobně podpořil i TelSource, minoritní akcionář společnosti. Ten prostřednictvím svého zástupce Bessela Koka pohrozil, že pokud nebude společnost privatizována, bude požadovat vrácení svých investic.

      

      

       České radiokomunikace

      

       České Radiokomunikace a Deutsche Telecom podepsaly novou akcionářskou smlouvu v RadioMobilu. Na základě této smlouvy by měl RadioMobil vyplácet 85% zisku na dividendách, pokud to jeho finanční situace dovolí. Zároveň společnost oznámila, že neočekává výplatu dividend v příštích dvou letech.


       RadioMobil stojí před důležitými investicemi do technologie UMTS, která si vyžádá několik miliard korun. Podle našich předpokladů bude muset RadioMobil využít i dluhové financování. Z tohoto pohledu považujeme rozhodnutí nevyplácet v příštích dvou letech dividendy jako správné.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688