Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.02.2019 10:51:52, aktualizováno 15:28:27

Kraft Heinz (-25 %) vyšetřuje regulátor, akcie na rekordním minimu

Aktualizováno

Americkou potravinářskou společnost Kraft Heinz vyšetřuje kvůli účetním postupům americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma to oznámila ve čtvrtek spolu s výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Ty zaostaly za očekáváním a ukázaly, že firma je ve ztrátě. Kraft Heinz rovněž oznámil, že o více než třetinu sníží dividendu. Akcie po oficiálním ukončení obchodů reagovaly na tyto zprávy poklesem o 20 procent k rekordnímu minimu. V předburzovním obchodování je propad ještě větší a dosahuje 25 %.

Firma oznámila, že v říjnu obdržela od burzovní komise předvolání v souvislosti s vyšetřováním účetních postupů a vnitřní kontroly u procesů týkajících se zásobování. Firma po předvolání zahájila vlastní vyšetřování a zavádí nová opatření, která mají zlepšit vnitřní kontrolu.

Společnost oznámila, že kvůli odpisům souvisejícím s poklesem hodnoty některých jejích značek, jako je Kraft a Oscar Mayer, vykázala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 12,61 miliardy USD (285 miliard ). To je 10,34 dolaru na akcii. Očištěný zisk na akcii klesl a 84 centů z 90 centů a zaostal za očekáváním analytiků v anketě společnosti Refinitiv. Ti čekali zisk 94 centů na akcii. Příjmy sice nepatrně vzrostly a dosáhly 6,89 miliardy USD (155,7 miliardy ), také však zaostaly za očekáváním.

Zklamáním byl i výhled. V letošním roce firma čeká pokles očištěného hrubého provozního zisk na 6,3 miliardy až 6,5 miliardy USD z loňských 7,08 miliardy USD. Analytici v průměru čekali zisk 7,5 miliardy USD.

Akcie Kraft Heinz po skončení obchodování klesly o více než 20 procent pod 39 dolarů. Akcie firmy neklesly pod 41 dolarů od roku 2012, kdy Kraft oddělil svoji divizi, která se nyní jmenuje Mondelez International. Kraft se v roce 2015 spojil s firmou Heinz, dohodu podpořila společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta. V loňském roce akcie firmy klesly o 28,6 procenta.

Výkonnost akcií Kraft Heinz zachycuje graf níže, pro porovnání s výkonností technologického indexu Nasdaq Composite:

Stojí za zmínku, že Buffett a brazilská investiční společnost 3G zaplatily za jednu akcii Heinzu 72,50 dolaru, tedy celkem 23,3 miliardy dolarů. To bylo v roce 2013, dva roky před spojením Heinz s Kraftem.

Zdroje: ČTK, CNN, fortune.com, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688