Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.02.2019 09:14:08

Rozbřesk: Italská vláda v recesi těžko splní rozpočtové cíle

Podnikatelská nálada v eurozóně se v únoru pravděpodobně odrazila od svého dna. Má to ovšem svá ale. Za prvé nálada v průmyslu, který je zdrojem největších obav, šla dál dolů. A za druhé, první čísla naznačují, že situace v Itálii se dál zhoršuje (index bez zahrnutí Francie a Itálie dál padá). To dříve nebo později může Itálii vrátit do centra vyostřených bruselských debat.

V prosinci uzavřel Brusel s Římem složitě vybojovaný kompromis ohledně rozpočtu, který rozhodně nejde považovat za ideální. Itálie se v návrhu zavázala ušetřit především na výdajích na univerzální příjem. I tak ale vláda se zavedením univerzálního příjmu, rovné daně a vyššího věku pro odchod do důchodu dál počítá…, pouze v prosinci se zavázala k nižšímu deficitu (2,04 % HDP na místo 2,4 % HDP). A tady se rýsuje hlavní problém. Evropská komise sama v prosinci počítala s růstem italské ekonomiky o 1,2 %. Realita ale asi bude podle posledních čísel výrazně horší. Itálie upadla ke konci roku 2018 do recese a podnikatelské nálady zatím neukazují na rychlý obrat. Podle agentury Reuters Evropská komise sníží na letošek odhad italského růstu na 0,2 %. Pokud by to měla být pravda, bude se držet italské vládě rozpočet na uzdě jen těžce.

Italský hospodářský propad paradoxně na rozdíl od Německa není dán tolik obavami z brexitu, obchodních válek nebo mimořádnou situací automobilek (expozice Itálie vůči globální ekonomice je nižší). Jedná se do značné míry o reakci na vyšší finanční napětí na italských trzích způsobené primárně politickým napětím - podzimním střetem s Bruselem. To v jinak stále křehkém italském finančním systému rychle omezilo dostupnost úvěrů a zchladilo investice. Nezbývá než si přát, aby další debaty mezi Římem a Bruselem probíhaly hladčeji (pravděpodobně od května). Více než na výši deficitu by se měly diskuze soustředit na strukturu rozpočtu. Další eskalace politického napětí by v prvé řadě poškodila Itálii samotnou.

TRHY

CZK a dluhopisy

Stabilizace podnikatelský nálad v eurozóně lehce pomohla koruně k posunu pod 25,70 EUR/CZK. Bez zásadnějších nových impulsů ale s výraznějšími zisky zatím nepočítáme. Těch se z domova nedočkáme a i v zahraničí pravděpodobně Ifo a vystoupení centrálních bankéřů nic revolučního nepřinesou.

Zahraniční forex

Eurodolar včera zareagoval lehce pozitivně na fakt, že indexy podnikatelských nálad v eurozóně (resp. kompozitní index PMI) zřejmě našly své lokální dno. Naopak z USA, odmyslíme-li si týdenní statistiky z trhu práce, přišla série horších makroekonomických dat.

Dnes bude trh zvědav na výsledky německého indexu Ifo, které se v posledních měsících stále zhoršovalo a ani včera zveřejněný index PMI z německého průmyslu nenaznačoval něco jiného. Překvapení tedy může přijít z obou stran. Odpoledne pak promluví série vlivných centrálních bankéřů v čele s prezidentem ECB M. Draghim.

Ropa

Ropa Brent ke konci týdne mírné ztrácí pod tlakem nejnovějších čísel americké EIA. Ta totiž nejenže potvrdila další růst zásob surové ropy (a to již pátý týden v řadě), ale také ukázala, že americká produkce překonala poprvé v historii hranici 12 mil. barelů denně. K tomu je navíc potřeba připočíst rekordní růst exportů ropy až na 3,6 mil. barelů denně, který jen dokresluje obrázek proměny amerického ropného průmyslu v důsledku břidlicové revoluce.

Posledním důležitým číslem tohoto týdne bude dnešní aktivita amerických těžařů. Ta v posledních týdnech překvapuje svou stabilitou, která by mohla i tentokrát nahrát ropným medvědům.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688