Makroekonomika  |  21.02.2019 15:01:07

Vlády jednotlivých zemí světa celkově dluží už skoro 50 bilionů dolarů, celkový globální dluh nadále láme historické rekordy

Souhrnný dluh vlád jednotlivých zemí dosáhne letos podle agentury Standard & Poor’s hodnoty padesáti bilionů dolarů. To představuje šestiprocentní nárůst oproti roku 2018. V loňském roce přitom světové dluhy lámaly další rekordy. V prvním čtvrtletí 2018 vystoupal celkový globální dluh – zahrnující nejen souhrnný dluh vlád, ale i souhrnný dluh domácností a podniků – na 248 bilionů dolarů. To je jeho historicky rekordní úroveň. Nyní tento celkový globální dluh činí zhruba 244 bilionů dolarů.

Podnikový dluh roste z velké části kvůli globalizaci a technologickému pokroku a související expanzi finančních trhů a úrovně finančního zprostředkování. Zkrátka a dobře, pro firmy nebylo v minulosti nikdy tak snadné jako dnes nalézt věřitele pro svůj finanční záměr. Svoji roli hraje také zpřetrhání vazby, ať už přímé či nepřímé, peněz na zlato či jinou materii, k němuž došlo počátkem 70. let minulého století. Podobné faktory stojí za rozmachem dluhu domácností. Na úrovni vlád se zejména na Západě výrazně projevuje demografické stárnutí a přebujelá míra takzvaného sociálního státu, které nutí vlády k dalšímu zadlužování. To v souhrnu citelně narůstá navzdory finanční a dluhové krizi z doby před deseti lety, jejíž průběh zásadně zhoršilo právě již tehdy enormní zadlužení vlád řady zemí, například Řecka.

Zvláště rizikové je zadlužení Číny, zejména pak tamních podniků, které je opravdu enormní. Zadlužení Číny dokonce představuje klíčové riziko pro další zdárný růst globální ekonomiky. V podstatě kromě eskalace obchodních válek či nějakého zvlášť závažného geopolitického konfliktu nyní neexistuje srovnatelná hrozba pro globální ekonomiku, jako je právě čínský dluh.

Jakékoli enormní zadlužení je ovšem potenciálně riskantní. Toto riziko se pravděpodobněji zhmotní v době růstu úrokových sazeb nebo citelného makroekonomického útlumu. Dluh je dobrý sluha, ale zlý pán. Dokud je zadlužení plně udržitelné, dluh prospívá ekonomickému růstu a společenskému rozkvětu. Když však dluh přestává být udržitelný, stává se jeho obsluha značnou zátěží jako pro vlády, tak podniky a domácnosti. Růst neproduktivních výdajů na obsluhu dluhu totiž způsobuje, že je k dispozici méně prostředků na produktivní užití, což ve výsledku brzdí rozvoj celé ekonomiky

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

22.02. 07:55  Likvidita (Petr Ježek)
21.02. 17:53  zlikvidujme věřitele (r.m.)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688