Makroekonomika  |  20.02.2019 09:17:52

Hypotéka je pro Čechy už zase "luxus". Hypotéky jsou nejdražší za pět let, letos ale už tolik nepodraží

Průměrná sazba hypoték v Česku se lednu dostala na úroveň tří procent. Tak drahé byly hypotéky naposledy před takřka pěti lety, v únoru 2014. Počet nově sjednaných hypoték v lednu klesl na své minimum rovněž za pět let, za celé období od ledna 2014.

Češi ztrácí zájem o hypotéky kvůli přísnější regulaci jejich poskytování, platné od loňského října. Ta od možnosti získat hypotéky odstřihla až dvacet procent domácností. Například v Praze je nyní obtížné dosáhnout na hypotéku i pro řadu domácností s celorepublikově nadprůměrným příjem. Roli pochopitelně hraje také růst úrokových sazeb hypoték a fakt, že se domácnosti ve velké míře hypotékami „předzásobovaly“. Důvodem tohoto předzásobení jim loni byla právě vyhlídka na přísnější regulace a růst úrokových sazeb. Řada domácností tak své rozhodnutí vzít si hypotéku uspíšila a nyní se naplno projevuje kompenzační propad.

V letošním roce však průměrná sazba hypoték – ukazatel Fincentrum Hypoindex – neporoste tak rychle jako loni, kdy od ledna do prosince vzrostla z 2,28 na 2,91 procenta. Důvodem je zastavení růstu tržních úrokových sazeb, a posléze dokonce jejich propad. K tomuto zvratu došlo loni v říjnu, resp. v listopadu. Od té doby mírně poklesla například dvanáctiměsíční sazba mezibankovního trhu PRIBOR. Poklesl také výnos desetiletých dluhopisů vlády v ČR.

Pokles sazeb souvisí s vývojem na světových trzích. Na nich právě od posledního loňského čtvrtletí ochabla inflační očekávání, což zastavilo, či dokonce zvrátilo růst tržních úrokových měr. Kvůli propadům burz na přelomu roku pak od plánu na další zvyšování úrokových sazeb upustila samotná americká centrální banka. Se svými plány na zvyšování úroků přibrzdila vlivem tohoto vývoje i Česká národní banka.

Díky poměrně příznivému lednovému vývoji na akciových trzích zejména v USA a díky vyhlídkám na možný smír v obchodní válce mezi USA a Čínou začaly tržní úrokové sazby v ČR v poslední době opět růst. Stále se však nacházejí pod úrovní svého mnohaletého maxima z loňského podzimu. A je otázka, zda toto maximum letos vůbec překonají. Vzhledem k ekonomickému zpomalení eurozóny, které oddaluje zahájení růstu úrokových sazeb v eurozóně, se zatím zdá, že ne.

Na trhu je navíc kvůli předloni skončené intervenci ještě větší nadbytek korun než před jejím zahájením. Tento nadbytek zvyšuje poptávku po českých dluhopisech, což vytváří tlak stlačující jejich výnosy. Průměrná sazba hypoték je přitom z tržních úrokových sazeb nejvýrazněji korelována s výnosem dlouhodobých tuzemských vládních obligací. Přebytek korun na trhu tak v důsledku rovněž tlumí tempo růstu hypotečních úroků. To vše ovšem znamená, že ani průměrná sazba hypoték by letos příliš růst neměla. Koncem roku 2019 tak lze očekávat průměrnou sazbu hypoték kolem úrovně 3,5 procenta.

 
Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688