BHS (BH Securities a.s.)
Hypotéky  |  20.02.2019 08:53:32

Zájem o hypotéky prudce klesl. Lidem se nelíbí rostoucí úrokové sazby a vysoká cena nemovitostí

„Lidé z větších měst musí vynakládat zhruba 3 průměrné mzdy, aby si mohli pořídit jeden metr čtvereční v novém bytě. Vysoké ceny nemovitostí jsou navíc umocňovány rostoucími úrokovými sazbami na hypotékách. Mnozí lidé proto o nákup nemovitostí ztratili zájem a vyčkávají na výhodnější podmínky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Rozdíly v nabídkách hypotečních úvěrů jsou mezi jednotlivými finančními institucemi veliké a úrokové sazby se mohou výrazně lišit. U průměrné výše hypotéky na 20 let se přitom růst úrokové sazby o 1 procentní bod projeví zvýšením měsíční splátky o více než 1 000 korun,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V prvním měsíci letošního roku lidé uzavřeli 4 764 hypotečních úvěrů, což je nejméně za posledních 5 let. Přestože průměrná výše hypoték kvůli rostoucím cenám nemovitostí narůstá, celkový objem hypotečních úvěrů uzavřených v lednu 2019 dosahoval výše 10,93 miliardy korun, což je nejméně od února 2014.

Slabá čísla z hypotečního trhu jsou zapříčiněna rostoucími úrokovými sazbami, které prodražují splácení hypoték a tím odrazují nové klienty. Hypotečnímu trhu nepomáhají ani zprávy o zpomalování české ekonomiky. Přestože se makroekonomická data zhoršují, ceny nemovitostí zůstávají na velmi vysokých úrovních nebo dokonce rostou. Lidé proto odkládají nákup nemovitostí na pozdější dobu a čekají, až se ekonomická situace zlepší nebo se sníží ceny nemovitostí.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v lednu dosáhla úrovně 3,00 procenta. Oproti prosinci loňského roku byl zaznamenán růst o 9 bazických bodů. Růst úrokových sazeb na hypotékách stále reaguje na rychlé zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou v průběhu roku 2018. V letošním roce by centrální banka měla zvyšovat úrokové sazby v ekonomice maximálně dvakrát, co by mělo vést k postupnému zpomalování růstu úrokových sazeb na hypotékách. Finanční instituce se navíc budou předhánět v akčních nabídkách, aby na prudce klesajícím trhu s hypotékami neztratily příliš velký podíl.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688