Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.02.2019 15:50:21

MPO: Telekomunikační aukce kmitočtů láká investory z Evropě, Koreje i USA

Připravované aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v pásmu 700 MHz by se mohli zúčastnit investoři nejen z Evropy, ale například i z Jižní Koreje nebo USA. Právě příchod čtvrtého operátora na tuzemský mobilní trh má zvýšit konkurenci a vést ke snížení cen mobilních dat. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch svým výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. V neděli v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. "My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede," řekla Nováková. Výrok vzbudil bouřlivé ohlasy, podle premiéra Andreje Babiše ale není důvodem k zásadním krokům.

Ministryně dnes serveru iRozhlas řekla, že vyjádření, které odvysílal pořad 168 hodin, bylo z její strany přinejmenším nešťastné a bylo vytrženo z celkového kontextu. "Odpovídala jsem na otázku, co může vést ke snížení cen dat. A těch argumentů jsem uváděla celou řadu, byl ale použit pouze tento. Tím argumentují operátoři, když s nimi jednáme," podotkla.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí 5. generace, což je podle ministerstva důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

"Podle našich indikací existuje potenciál investic ze strany investorů nejen z Evropy, ale také například z Jižní Koreje nebo Spojených států amerických," sdělilo ministerstvo.

Mezi další opatření pro posílení konkurence ministerstvo uvedlo novelu zákona o urychlení výstavby infrastruktury, zákon o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí a dojednalo také s ministerstvem životního prostředí možnost přikládat chráničky pro optické kabely na vysokorychlostní internet v rámci projektů podporovaných z operačních programů. MPO rovněž spustilo dotační program pro výstavbu vysokorychlostního internetu na tzv. "bílá místa" pro 90.000 domácností v hodnotě jedné miliardy a připravuje výzvu na tzv. "internetové vouchery", které umožní poskytnout prostředky na stranu poptávky, tedy obyvatelům oblastí bez vysokorychlostního připojení. ČTÚ by měl na základě požadavku Ministerstva průmyslu a obchodu spustit internetový srovnávač cen a akcelerovat jednání s Evropskou komisí o zavedení regulace na telekomunikačním trhu.

"Budu i nadále vyvíjet tlak na operátory, aby konali. Znovu se setkáme s Asociací provozovatelů mobilních sítí, která na minulém zasedání dostala úkol přijít s konkrétními návrhy, jak situaci řešit. Také se setkám se zástupci spotřebitelských asociací, abychom domluvili postup, jak i z této strany tlačit na operátory," dodala ministryně.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688