Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.02.2019 15:42:05

Co udělá trh, pokud klesnou korporátní zisky?

Hlavní stratég banky Morgan Stanley Mike Wilson minulý týden na CNBC tvrdil, že již dorazila zisková recese a trh na ni není připraven. Dodal, že očekávání zisků pro letošní rok budou dále klesat a ke zlepšení, které je nyní zabudováno v očekávání pro čtvrté čtvrtletí roku 2019, nedojde. Podle stratéga může trh i přesto generovat pozitivní návratnost, ale „ta bude pravděpodobně nižší, než kdyby zisky neklesaly“. Investor Ben Carlson na stránkách The Wealth of Common Sense přidává k tomuto názoru pohled do historie a pár úvah na téma ziskových recesí.

Carlson v první řadě připomíná, že analytici jsou obvykle příliš optimističtí ve svých očekáváních vývoje ziskovosti korporátního sektoru. Ukazuje to první graf, kde je vyznačen postupný vývoj očekávání ziskovosti pro daný rok. Je zřejmé, že odhad obvykle začíná příliš vysoko a postupně klesá. Wilson tak v podstatě tvrdí, že i letos dojde ke stejnému jevu.



Carlson pak poukazuje na to, že historicky se vztah mezi ziskovostí a návratností trhu zdá být velmi silný. Platí to zejména o třicátých a čtyřicátých letech a poté o prvních deseti letech nového tisíciletí. Jsou ale i období, kdy se cesty zisků a návratnosti akcií rozcházely. Došlo k tomu v padesátých, osmdesátých a devadesátých letech. Zisky jsou tedy důležité v delším období, avšak i během některých desetiletí nebyly faktorem, který by zabránil akciím v růstu. Platí to i o vývoji v jednotlivých letech, jak ukazuje druhý graf:



Při porovnávání vývoje zisků a cen akcií v daném roce je důležité mít na paměti, že akcie by měly reagovat na zisky očekávané. Mohli bychom tak například tvrdit, že v roce 2018 jejich ceny už reagovaly na očekávané zisky v roce 2019. Carlson v této souvislosti tvrdí, že v minulosti akcie oslabily ve dvanácti ze třiceti let, po nichž došlo k poklesu zisků. Takže zhruba ve 40 % případů. A pak tu byly případy jako třeba „brutální roky 1973 a 1974, kdy ceny akcií klesly na polovinu, ale zisky se držely překvapivě dobře“.

„Akciový trh se chová kontraintuitivně a žádný konkrétní faktor nám v konkrétní okamžik neřekne, jak zdravá je situace na trhu. Současné zisky jsou v celé této rovnici velmi významné, ale ještě větší význam mají očekávání dalšího vývoje a to, jak na ně investoři nakonec zareagují,“ píše Carlson.

Zdroj: The Wealth of Common Sense


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688