ec.europa.eu (Evropská komise)
Investice  |  18.02.2019 14:26:50

Připravenost na brexit: Komise zintenzivnila kampaň informující evropské podniky o celních opatřeních v případě brexitu bez dohody

@EU

Nová kampaň Evropské komise má za cíl zvýšit informovanost evropských podnikatelů a podniků, zvláště pak malých a středních. Podniky mají nyní k dispozici celou řadu informačních materiálů, včetně jednoduchého pětibodového kontrolního seznamu, který přehledně uvádí, jak postupovat, pokud chtějí i po 30. březnu se Spojeným královstvím nadále obchodovat.

18/02/2019

Vzhledem ke zvyšujícímu se riziku, že Spojené království vystoupí 30. března z EU bez dosažení dohody, Evropská komise zintenzivnila svou snahu informovat evropské podniky o pobrexitové situaci v oblasti cel a nepřímých daní (např. DPH).

Zahájená informační kampaň tvoří součást pokračujícího úsilí Komise připravit se na situaci, kdy Spojené království vystoupí z EU bez dohody. Tato snaha navazuje na závěry Evropské rady (článek 50) z prosince 2018 vyzývající k zintenzivnění příprav na všechny pobrexitové scénáře. Cílem je poskytnout podnikům, které budou se Spojeným královstvím po 30. březnu dále obchodovat, nezbytné informace o tom, co musí udělat, aby byl přechod na nové podmínky co nejplynulejší. Připravit se na situaci, až se Spojené království stane třetí zemí, je nezbytné v zájmu prevence závažných komplikací, jež může brexit evropským podnikům způsobit.

Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici řekl: „29. březen se pomalu ale jistě blíží a riziko brexitu bez dohody narůstá. Z tohoto důvodu pracuje Evropská komise spolu s vnitrostátními orgány celní správy na tom, aby byly případně připraveny zavést celní kontroly pro zboží pohybující se mezi EUSpojeným královstvím. To je pro ochranu evropských spotřebitelů a vnitřního trhu naprosto nezbytné. Velkou roli zde hraje schopnost podniků, které se Spojeným královstvím obchodují, adaptovat se na celní pravidla, která začnou platit v případě brexitu bez dohody, hned od začátku, tedy od úplně prvního dne. Nesmíme proto ztrácet čas. A tato informační kampaň je jedním ze způsobů, jak připravenost zajistit.“

Zahájená kampaň má za cíl zvýšit informovanost evropských podnikatelů a podniků, zvláště pak malých a středních. V zájmu zajištění připravenosti na scénář vystoupení bez dohody by podniky, které mají zájem pokračovat v obchodování se Spojeným královstvím, měly:

  • vyhodnotit, zda mají k uplatňování celních postupů a pravidel (např. „preferenčních pravidel původu“) potřebné technické kapacity a nezbytné lidské zdroje
  • zvážit, zda je třeba získat různá celní povolení a registrace, které jim usnadní obchodování v případě, že je Spojené království součástí jejich dodavatelského řetězce
  • kontaktovat vnitrostátní celní správu a ujistit se, které další kroky je třeba při přípravách na brexit podniknout.

Podniky mají nyní k dispozici celou řadu informačních materiálů, včetně jednoduchého pětibodového kontrolního seznamu, který přehledně uvádí, jak postupovat. Materiály jsou k dispozici ve všech jazycích EU.

I když nelze dostatečně zmírnit celkové dopady tzv. scénáře bez dohody, uvedená kampaň by měla doplnit snahy jednotlivých členských zemí poskytnout dotčeným podnikům v EU27 nezbytné informace.

Komise podporuje úsilí jednotlivých členských zemí, jímž se snaží zajistit připravenost vnitrostátní celní a logistické infrastruktury na scénář bez dohody.

Souvislosti

Ratifikace dohody o vystoupení je i nadále cílem a prioritou Komise. Zda však proběhne, či nikoli, zůstává v tuto chvíli nejasné. Vzhledem k riziku realizace scénáře „bez dohody“ se Komise od prosince 2017 usilovně věnuje nezbytným přípravám. Z tohoto důvodu soustavně vyzývá evropské občany, podniky a členské státy, aby se připravili na veškeré možné scénáře, vyhodnotili příslušná rizika a promysleli, jak budou reagovat v zájmu zmírnění dopadů dané situace.

Jak Komise zdůraznila ve svém prvním sdělení týkajícím se připravenosti na brexit ze dne 19. července 2018, přinese rozhodnutí Spojeného království vystoupit z Evropské unie bez ohledu na předpokládaný scénář značné komplikace.

Zainteresované subjekty, stejně jako vnitrostátní a unijní orgány se proto musí připravit na dva možné hlavní scénáře:

  • Pokud bude dohoda o vystoupení ratifikována před 30. březnem 2019, přestane právo Unie ve Spojeném království platit dne 1. ledna 2021, tj. po uplynutí přechodného období v délce 21 měsíců. Dohoda o vystoupení zahrnuje možnost jednorázového prodloužení přechodného období na jeden nebo dva roky.
  • Pokud dohoda o vystoupení do 30. března 2019 ratifikována nebude, žádné přechodné období nenastane a právo Unie přestane ve Spojeném království platit od 30. března 2019. Jednalo by se o takzvaný scénář bez dohody, kdy se Spojené království od EU naráz „odstřihne“.

V návaznosti na vyjádření Evropské rady (článek 50) v listopadu a prosinci 2018, v němž vyzývá k zintenzivnění příprav na výše zmíněný scénář na všech úrovních, přijala Komise 19. prosince 2018 alternativní akční plán a několik legislativních opatření, a to i v oblasti cel. Předešlá související sdělení byla zveřejněna v listopadu a červenci 2018.

V případě scénáře bez dohody bude zboží vyvážené ze Spojeného království či do něho dovážené považováno za import či export z třetí země. To znamená, že se na ně budou vztahovat celní formality a kontroly uplatňované při dovozu a vývozu. Při dovozu zboží ze Spojeného království bude vybíráno clo, uplatňována DPH a spotřební daň. Naopak vývoz do Spojeného království bude od DPH osvobozen.

Komise zveřejnila řadu oznámení (k dispozici ve všech jazycích EU), která mají zvýšit informovanost zainteresovaných stranosob cestujících do Spojeného království o tom, jaké důsledky pro ně bude mít scénář bez dohody, pokud jde o celní režim, nepřímé zdanění (DPH, spotřební daně), preferenční pravidla původu a dovozní/vývozní licence.

Zásadní jsou také opatření členských zemí. Vnitrostátní orgány hrají klíčovou úlohu při sledování a řízení příprav jednotlivých odvětví. Komise proto vedla se zástupci 27 členských zemí odborné diskuse nejen o obecných otázkách připravenosti na brexit, ale také o konkrétních odvětvových, právních a správních opatřeních. Komise rovněž začala s návštěvami 27 zemí EU, jejichž cílem je se přesvědčit, zda řádně probíhá plánování nouzových opatření na vnitrostátní úrovni, a poskytnout k problematice připravenosti veškeré nezbytné doplňující informace.

Další informace

Internetové stránky GŘ TAXUD o připravenosti podniků na brexit 

Kontrolní seznam pro podniky zajišťující jejich připravenost na obchodování se Spojeným královstvím po 30. březnu 2019 

Přehled místních zastoupení Komise v členských státech

Otázky a odpovědi týkající se alternativního akčního plánu Komise ze dne 19. prosince 2019

Internetové stránky Evropské komise věnované připravenosti na brexit (včetně „oznámení týkajících se připravenosti na brexit“)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688