Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  18.02.2019 10:46:41

Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019

Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.

Posledních pár měsíců bylo pro stříbro a jiné drahé kovy velmi příznivých. Po silném nárůstu hodnoty stříbra zpravidla následuje i posílení akcií společností, které se na těžbu stříbra soustředí.

V tomto článku s vámi probereme, zda je v současné době lukrativní investovat do stříbra a následně si představíme 5 velkých těžařských firem stříbra.

V tomto článku si představíme 5 nejlepších akcií těžařů stříbra pro rok 2019.

Je nárůst hodnoty stříbra udržitelný?

Hodnota stříbra se v průběhu úvěrové krize v roce 2011 zvýšila na 50 USD za trojskou unci. V tomto období na trzích panovala obrovská nejistota, v důsledku které se investoři uchylovali k tradičním bezpečným aktivům. Od té doby však na stříbře vznikl dlouhodobý downtrend a jeho cena klesla až pod hranici 14 USD za trojskou unci, což je pokles o vice než 72 %. Od poloviny roku 2016 se však pokles zastavil a došlo k drobné korekci na hodnotu cca 21 USD. Od té doby se trend pohyboval převážně do strany.

Dalším impulsem na trendu stříbra byl konec loňského roku, kdy na trzích zavládla panika a cena stříbra opět ožila. Na hranici 14 USD se vytvořil dvojitý support, což je důležitá formace technické analýzy a symbolizuje velmi obtížně prolomitelnou bariéru na dané ceně. Medvědí trend tak pozbyl na síle a stříbrní býci se chopili kormidla. Dvojité dno je právě jedna z formací, která signalizuje ukončení dlouhodobě klesajícího trendu. Je to známka, že investoři již dané aktivum razantně odmítají koupit za tuto či nižší cenu. Od začátku roku tak vzrostla cena stříbra o 14 %.

 

Jaké jsou nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019?

 

5. Fresnillo (FRES)

Mexická společnost Fresnillo (FRES) je největším světovým těžařem stříbra a druhým největším těžařem zlata na světě. Vlastní řadu stříbrných a zlatých dolu po celém Mexiku. Vedení společností sídlí v Mexiko City, ale registrovaná je na burze ve Spojeném království (burza LSE). Přestože společnost stabilně končí v červených číslech, hodnota akcií se v poslední době značně propadla.

Fresnillo, jakožto největší světový těžař stříbra, bude z nastoleného uptrendu značně profitovat. Akcie se obchodují v GBP.

4. Pan American Silver (PAAS)

Kanadská těžební společnost Pan American Silver (PAAS) působí hlavně v Mexiku a Peru. V těchto dvou státech se nacházejí největší stříbrná ložiska na světě. S tržní hodnotou 2,2 miliardy USD a produkcí více než 25 milionů uncí stříbra je Pan American Silver šestým největším těžařem stříbra na světě. Od roku 2016 se společnost dostala do černých čísel a její obrat se v posledních letech průběžně zvyšuje.

Analytici očekávají, že v nadcházejících letech bude společnost vykazovat silné růstové hodnoty. V roce 2018 dosáhla společnost obratu 837 milionů USD a do roku 2020 se počítá, že se tato hodnota zdvojnásobí. Společnost je zapsaná na americké burze NASDAQ a tudíž se akcie obchodují v USD.

3. Goldcorp (GG)

Kanadská společnost Goldcorp (GG) je jedním z největších a nejrychleji rostoucích těžařů stříbra na světě. Celá řada kanadských ekonomických serverů a časopisů opakovaně označila Goldcorp jako nejlepší společnost / zaměstnavatele. Na druhou stranu často čelí mediálním útokům ekologických aktivistů za svůj bezohledný přístup k životnímu prostředí.

Goldcorp tradičně dosahovala obrovských zisků. Například čistý zisk v roce 2011 činil 1 714 milionů USD. V loňském roce se společnost dostala do ztráty způsobené obrovskými investicemi do výzkumu a inovací, které však v budoucnosti značně sníží náklady společnosti. V roce 2019 společnost očekává výrazné zvýšení produkce. Ve druhé polovině letošního roku společnost avizovala otevření nových stříbrných dolů. Jen od počátku roku se cena akcií zvýšila o 10 %. Společnost je zapsaná na burze NYSE a její akcie se obchodují se v USD.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688