Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.02.2019 14:59:06

Kanada poznává, že Čína dává, ale také bere

Moody's tvrdí, že pokud Čína uvalí omezení na cesty čínských studentů do Kanady, může to ohrozit finanční zdraví kanadských univerzit. Na stránkách CBC News k tomu dodávají, že nejohroženější je v tomto smyslu University of British Columbia, kde studuje velký počet lidí z Číny. Právě na ni by tak mohly nejvíce dolehnout „politické tenze mezi Kanadou a Čínou“.

Adam Hardi z Moody's uvedl, že ratingová společnost chtěla poukázat na rizika, která nová situace pro univerzity přináší. Podobnou hrozbou je podle něj situace ve vztahu k Saúdské Arábii, kde také rostou diplomatické tenze. Saúdská vláda navíc již rozhodla, že studenti se z Kanady musí vrátit domů, a přestala jim platit školné. Hardi ale zatím nepozoruje známky, že by se Čína chystala k něčemu podobnému.

Kanadsko-čínské vztahy se zhoršily poté, co byla ve Vancouveru zatčena členka vedení společnosti Huawei Meng Wanzhou. Ta v USA čelí obvinění z kriminální činnosti související s porušováním sankcí uvalených na Írán. Po jejím zatčení Čína Kanadu varovala před vážnými důsledky. A pokud by mezi ně patřilo i omezení počtu čínských studentů v Kanadě, nejvíce by to podle Moody's odnesly zmíněná UBC a spolu s ní McGill a University of Toronto.

Počet čínských studentů na UBC je nyní ve srovnání s rokem 2013/2014 o 122 % vyšší a v současnosti tvoří asi 36 % celkového počtu mezinárodních studentů na této univerzitě. Představují tak klíčový zdroj příjmů, jejich studijní poplatky navíc „mohou být nastaveny mnohem výš než u domácích studentů“. Hardi tvrdí, že v posledních letech došlo k prudkému růstu počtu čínských studentů napříč všemi kanadskými univerzitami. Ty jsou si podle jeho slov vědomy rizik, která přináší závislost na studentech z jedné jediné země. Snaží se proto o diverzifikaci. V USA se dokonce některé školy snaží proti poklesu počtu čínských studentů pojistit.

UBC k této věci uvedla, že „má mnoho strategií, které podporují příchod studentů ze zahraničí“. Mezi ně má patřit monitoring ekonomických a demografických trendů v zemích po celém světě. Vedení univerzity ale „nebude spekulovat o tom, jak se bude počet studentů vyvíjet v tomto konkrétním případě“.

Zdroj: CBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688