Patria (Patria Finance)
Komodity  |  14.02.2019 05:48:40

Extrémní počasí volá po snižování emisí, ropné společnosti ale plánují mohutný růst produkce


„Obavy z globálního oteplování sice rostou, ale velké energetické společnosti i tak plánují zvyšovat výrobu fosilních paliv. A nejvíce Exxon.“ Tvrdí to The Economist s tím, že ignorovat změny klimatu je těžké už i v USA, které jsou druhým největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Američané totiž stále častěji čelí extrémním výkyvům počasí, které přinášejí například rozsáhlé požáry či mimořádné mrazy v Chicagu. Podle Yale University se nyní 73 % Američanů domnívá, že změny klimatu jsou reálné. Levicové křídlo demokratů chce do voleb v roce 2020 vytáhnout s takzvanou Green New Deal, mění se i postoje soukromého sektoru, na zelenou energii sází také Warren Buffett, který určitě nepropadá módním trendům. Přes tohle vše ale zůstává faktem, že poptávka po ropě stále roste a ropné odvětví plánuje investovat biliony dolarů, aby ji uspokojilo.
 
The Economist tvrdí, že nejlépe je současná situace viditelná na společnosti Exxon, kterou „zelení aktivisté s velkou oblibou nenávidí“. Ta v roce 2025 plánuje produkovat o 25 % více ropy než v roce 2017. „I kdyby zbytek odvětví rostl jen mírně, dopady na klima by byly katastrofické,“ míní The Economist. Exxon tak podle něj ukazuje, že trh sám o sobě problém změny klimatu nevyřeší a je třeba razantního zásahu vlády. Není ale pravda, že by to sebou muselo nést nafouknutí vládního sektoru, jak se obávají pravicoví politici.

Velké ropné společnosti sice rády používají zelenou rétoriku, ale je třeba je posuzovat hlavně podle jejich činů. Exxon očekává, že globální poptávka po ropě a zemním plynu vzroste do roku 2030 o 13 %. Všechny velké ropné společnosti by měly podle očekávání svou produkci navýšit a všechny přímo či nepřímo lobují proti omezování emisí. Jenže mezivládní vědecká organizace IPCC tvrdí, že pokud nemá teplota vzrůst o více než 1,5 °C, musí spotřeba ropy a zemního plynu do roku 2030 klesnout o více než 20 %. A do roku 2050 o více než 55 %.

Bylo by chybou energetické společnosti automaticky očerňovat, protože ony jen reagují na signály ze společnosti, tvrdí The Economist. Návratnost ropy a zemního plynu je nyní vyšší než u zelených energií a tak se podle toho chovají. Globální poptávka po těchto palivech přitom roste asi o 1 – 2 % ročně, což odpovídá průměru posledních pěti desetiletí. Tyto společnosti jsou sice častými terči útoků klimatických válečníků, kteří sami jezdí v autech a létají letadly, ale maximalizace zisků není ničím protizákonným a dokonce ji vyžadují jejich akcionáři.

The Economist se tak domnívá, že se nelze nijak zvlášť spoléhat na to, že by tyto firmy samy od sebe změnily směr. Pravděpodobně je k tomu nedonutí ani nové trendy, jako je zelené investování či možné soudní spory. A bylo by velkým rizikem spoléhat se na to, že se najednou objeví nějaké nové spásné technologie. „Klíčové bude ukázat středovým voličům, že snižování emisí je přínosná věc, která nebude mít výraznější negativní dopad na jejich život,“ píše The Economist. Nejlepší praktický krok je pak podle něj zdanění uhlíkových emisí. Exxon jej podporuje, ale žluté vesty ve Francii ukazují, že podobné kroky jsou těžké. Takže půjde o to zvolit takovou politiku, která si získá podporu veřejnosti tím, že hotovost vybraná na daních bude vrácena zpět lidem. Zároveň se bude zmenšovat ropné odvětví, aniž by se nafukoval vládní sektor.

Zdroj: The Economist


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688