Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  12.02.2019 15:47:33

Britské firmy přesouvají své investice mimo Británii

Britské společnosti se stejně jako další zahraniční společnosti začaly připravovat na možnost tvrdého brexitu a odklonily do Evropské unie investice ve výši 10 mld. dolarů. Se zjištěním přišla nová studie Londýnské školy ekonomie a to ve stejný den, kdy zveřejněná makrodata poukázala za čtvrtý kvartál na pokles investic v Británii o 3,7%. V nadcházejících dnech by se opět měli sejít vyjednavači EU a Británie, aby diskutovali o dalších krocích týkajících se vystoupení Británie z unijního bloku.

Brexit začíná tlačit nejen na zahraniční společnosti podnikající v Británii, ale podle nedávné studie také na britské společnosti. Konkrétně byly v posledních měsících britské společnosti nuceni zvýšit své investice v zemích Evropské unie, což má za následek významný pokles investicBritánii. Důvodem je především nejistota kolem formy, jakou Británie opustí Evropskou unii. Právě nejistota kolem brexitu způsobila odliv domácí kapitálu ve výši 10 mld. dolarů. Studie se zabývala především tím, jak volba opustit unijní blok ovlivnila tok investicBritánie. Bylo zjištěno, že brexit vedl k 12% růstu nových zahraničních investičních projektů v zemích EU realizovaných britskými společnostmi. Tyto investice by byly za normálních okolností uskutečněny na domácím trhu, a proto jsou ztrátou pro Británii.

Mezitím investice ze zemí Evropské unieBritánii klesly o 11%. Z toho pramení dodatečná ztráta ve výši 4,5 mld. dolarů, přičemž autoři studie připomínají, že ztráty se mohou výrazně prohloubit v případě tvrdého brexitu. Zároveň by se dalo spekulovat, že britské společnosti pouze přesouvají produkci do zemí EU kvůli obavám z růstu bariér v oblasti obchodu a migrace, což z Británie dělá méně atraktivní zemi pro podnikání. InvesticeBritánii začaly výrazně klesat koncem minulého roku s blížícím se odchodem Británie z unie, stanoveným na 29. března. Nedávné odmítnutí návrhu dohody s unií britským parlamentem situaci ještě více zhoršilo a za čtvrtý kvartál investice klesly mezikvartálně o 1,4%, meziročně pak o 3,7%. Soukromé investiceBritánii klesly v roce 2018 všechny čtyři po sobě jdoucí kvartály. Odliv zahraničního a domácího kapitálu ze země není dobrou zprávou nejen pro domácí ekonomiku, ale také pro britskou libru a domácí akciový trh.

Graf: Růst investicBritánii od roku 2017 (Zdroj: Investing.com)


 

Ekonomická rizika pramenící z brexitu jsou mnohem větším problémem pro Británii, než pro unijní blok na druhé straně Lamanšského průlivu. Britské společnosti jsou tak nuceny investovat více v zemích EU, než v domácí ekonomice. Podle nedávného výroku Rain Newton-Smithe z minulého týdne hlavní hrozba z tvrdého brexitu pramení v ochlazení investic a záporného hospodářského růstu. Začátkem týdne makrodata z Británie poukázala v posledním kvartále roku 2018 na nejpomalejší růst ekonomiky od roku 2012. Ekonomika expandovala pouze o 0,2%, očekával se přitom růst o 0,3%. Série horších ekonomických dat v kombinaci s přetrvávající nejistotou kolem brexitu a silnějším americkým dolarem drží libru od konce ledna pod prodejním tlakem. Nelze očekávat, že by se mělo v nejbližších dnech něco změnit, jelikož Mayová opakovaně zmiňuje, že k vyjednávání s EU bude potřebovat více času a toho příliš nemá. Zároveň EU opakovaně zdůraznila, že podmínky dohody měnit nebude, pouze je ochotna upravit doprovodný text politické deklarace.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688