Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.02.2019 14:55:55

Miláček britského akciové trhu Plus500 se zřítil z útesu


Bublina splaskla. Až do dneška platila společnost Plus500 za svým způsobem miláčka britského akciového trhu. Dnes ztratila rázem skoro dvě pětiny tržní hodnoty. Po letech líbivých slibů stačilo jediné varování: Letošní zisk bude „podstatně nižší,“ než trh nyní očekává. A nižší budou i výnosy.

Plus500 nabízí kontrakty na vyrovnání rozdílů (CFD), díky kterým mohou obchodníci spekulovat rizikovým způsobem na budoucí výkonnost měn, akcií a také kryptoměn. Až do dneška firma nic špatného nevěstila, ba naopak, její prognózy byly až chronicky býčí. Postaral se o to hlavně obrovský zájem o obchodování s kryptoměnami na konci roku 2017. Kryptohorečka je ale nyní pryč.

Trhlinky se objevily už v závěru loňského roku, rána (nebo radost z pohledu četných spekulantů na pokles titulu) přišla až dneska.

Firma sice za loňský rok vykázala 90% nárůst čistého zisku a 65% nárůst výnosů, také ale varovala, že kvůli přísnější evropské regulaci nástrojů spekulativního obchodování, které prodává retailovým investorům, se takováto výkonnost pravděpodobně nebude opakovat.

Pravidla, která má firma na mysli, regulují částku, kterou si méně zkušení obchodníci mohou půjčit od svých makléřů, když chtějí dosáhnout větší návratnosti z kontraktů CFD. Plus500 nabízí jedny z největších násobků, takže takováto regulace finanční páky pro ni není ani trochu vítaná.

Firma se kromě toho rozhodla neměnit svoje výdaje na marketing. Stojí za zmínku, že má uzavřenou sponzorskou smlouvu se španělským fotbalovým klubem Atletico de Madrid.

Akcie firmy obchodované v Londýně se po varování propadly až o 39 %:

Pro dlouhodobější investory ale dnešní propad zase takovou ranou být nemusí. Od července 2013, kdy vstoupily na burzu, jsou akcie Plus500 pořád o zhruba 820 % výše.

Regulaci retailového obchodování s CFD kontrakty má na starosti Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA). Tato regulace není trvalého rázu, ESMA ji provádí na přechodné bázi formou mimořádných zásahů, přičemž jejich další vlna běží od 1. února po dobutří měsíců. Kromě tohoto úřadu, jehož k této regulaci zmocňuje regulatorika MiFID, má na prodej těchto kontraktů drobným investorům spadeno také britský regulátor FCA.

Regulátoři míní, že retailové finanční deriváty typu CFD jsou pro mnoho klientů příliš složité. Britský FCA už v roce 2016 zjistil, že 82 % klientů využívajících tyto produkty nakonec prodělá. A loni v prosinci uvedl, že by chtěl prodej a distribuci kontraktů CFD drobným investorům omezit.

Spolu s Plus500 se dnes dolů vezou i akcie konkurenčních obchodních platforem IG a CMC Markets.

Zdroje: Plus500, FT, Bloomberg, FCA, Yahoo

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

23.06.2020Nový miláček trhů. Seznamte se, Nikola Motor Jonáš Mlýnek (LYNX)
12.06.2019Akciové trhy si vybírají oddechový čas (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.06.2019Akciovým trhům se včera dařilo (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688