BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  12.02.2019 11:25:09

Přes 80 % ředitelů vnímá český průmysl v dobré kondici. Studenti jsou pesimističtí

Téměř polovina studentů technických oborů považuje průmysl za stagnující či dokonce propadající se. Podle 84 % manažerů průmyslových firem se českému průmyslu vede v mezinárodním měřítku dobře. S tím souhlasí pouze 59 % studentů technických oborů, zbývající jej považují za stagnující či propadající se. Výrazná shoda panuje v hodnocení jednotlivých odvětví. Obě skupiny vnímají jako nejsilnější automobilový a strojírenský průmysl. Naopak nejhorší kondici přisuzují oděvnímu (textilnímu) a sklářskému. Vyplývá to z výsledků společného průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO, který provedla agentura Ipsos na základě osobního dotazování.

Přes celkově kladné hodnocení vnímají studenti technických oborů stav českého průmyslu negativněji než manažeři průmyslových firem. Zatímco pouze 1 z 10 manažerů považuje tuzemský průmysl za stagnující. Z řad studentů zvolilo stejné hodnocení 27 %. Studenti dokonce více než dvakrát častěji uvádějí, že se náš průmysl propadá.

Český průmysl táhnou automobily a strojírenství
Jasně nejlépe se podle manažerů (66 %) i studentů (46 %) daří automobilovému odvětví. „Pro prosperitu českého průmyslu celkově je podle obou skupin respondentů důležitý vývoj zejména v automobilovém sektoru,“ říká předseda představenstva společnosti DEL Jiří Kabelka. Respondenti se shodli, že v dobré kondici je také průmysl strojírenský. Zajímavé je, že zatímco zkušení manažeři v 11 % případů vnímají pozitivně rozvoj energetického průmyslu, v odpovědích studentů se tento segment vůbec neobjevil.

Textilní a sklářský průmysl strádají
Studenti s manažery se též shodují v odpovědích na otázku, jakému průmyslu se daří nejhůře. Na prvních příčkách se v obou případech objevil oděvní (textilní) a sklářský průmysl. Manažeři i studenti ve svých odpovědích reflektují negativní vývoj posledních desítek let, kdy české firmy přestaly být konkurenceschopné. Oděvní (textilní) odvětví označila za nejslabší součást našeho průmyslu bezmála třetina manažerů a 14 % studentů. „V porovnání s lidmi z praxe činilo studentům znatelně větší obtíž vybrat nejslabší součást českého průmyslu. Přičítáme to jejich omezeným znalostem problematiky daných oborů,“ uzavírá Petr Kymlička.


O průzkumu
Průzkum realizovaný agenturou pro výzkum trhu a veřejného mínění Ipsos proběhl prostřednictvím telefonických rozhovorů a osobního dotazování. První cílovou skupinou průzkumu byly průmyslové firmy v České republice s 20 a více zaměstnanci. Druhou cílovou skupinu tvořili studenti a studentky (včetně čerstvých absolventů a absolventek) technických vysokých škol nebo průmyslových či technicky zaměřených středních škol v České republice. Sběr dat proběhl v říjnu 2018.


BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home



Přečtěte si také:

04.10.2022Pesimistický výhled českého průmyslu - Ranní okénko Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.08.2021V Pardubickém kraji je očkováno přes 80 procent seniorů nad 80 let pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
18.12.2019Autoprůmysl ČR je v dobré kondici uamk.cz (ÚAMK)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688