Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.02.2019 08:34:21

Republikáni s demokraty se shodli na podmínkách financování vlády


Demokraté a republikáni v Kongresu USA dosáhli rámcové dohody na podmínkách financování vlády, aby se předešlo pádu části federálních úřadů do platební neschopnosti. V pondělí večer místního času (dnes nad ránem SEČ) to podle agentury Reuters oznámili straničtí vyjednávači s tím, že nyní musí vyslovit souhlas prezident Donald Trump.

Trump, který se v pondělí večer místního času (dnes nad ránem SEČ) zúčastnil setkání se svými příznivci v El Pasu, řekl na mítinku, že ho poradci těsně před vystoupením chtěli informovat o pokroku v jednáních. On to ale odmítl s tím, že se chce raději věnovat lidem z Texasu. "Takže nevím, co mysleli tím pokrokem," řekl davu.

Republikánský senátor Richard Shelby, který se vyjednávání zúčastnil, prohlásil, že na podrobnostech dohody zahrnující zabezpečení hranic budou nyní pracovat na nižší úrovni stranické týmy. Dodal, že časový rámec pro dokončení dokumentu stanoven nebyl. Demokratická kongresmanka Nita Loweyová nicméně uvedla, že podrobnosti dohody by mohly být hotové do středy.

Zákon o financování vlády musí být schválen do pátku, jinak opět hrozí, že část federálních úřadů nebude mít peníze na svůj provoz.

Ještě v neděli vyjednávači hovořili o tom, že jednání uvázla na mrtvém bodě, neboť republikáni odmítli demokratický návrh na omezení počtu detenčních míst pro migranty bez dokladů. Bílý dům následně zadrhnutí rozhovorů okomentoval slovy, že situace je vážná a že není možné vyloučit, že se vláda znovu ocitne bez peněz.

Jádrem finančního sporu je otázka migrace. Americký prezident žádal po Kongresu peníze na vybudování pohraniční zdi, což ale demokraté odmítli. Protože ani jedna strana ze svých postojů neustoupila, zůstala loni v prosinci část federálních úřadů bez peněz. Krizový stav trval 35 dní, poté se demokraté s republikány dohodli na tři týdny financování obnovit a během tohoto období vyjednat kompromis. To se nyní podle vyjednávačů podařilo.

Ačkoli podmínky dohody oficiálně zveřejněny nebyly, televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje informovala, že v ujednání je 1,375 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun) na vybudování nové pohraniční bariéry v délce 88,5 kilometru v oblasti Rio Grande Valley. Tuto oblast podél řeky Rio Grande považuje Bílý dům a také pohraniční stráž za prioritní.

Reuters poznamenal, že dohoda nepočítá s žádnými penězi na zeď, zamýšlené stavby na hranicích označuje jako plot či bariéry. CNN k tomu uvedla, že dokument zakazuje budovat betonové zdi a umožňuje stavět bariéry jen podle již existujících způsobů.

V dohodě rovněž není demokratický návrh omezit počet míst v detenčních zařízeních pro migranty. Počet tak zůstane na stávající úrovni 40.520 míst. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti navíc dostane další peníze, které budou určeny k rozsáhlejšímu technologickému posílení bezpečnosti hranic či na humanitární pomoc.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688