Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.02.2019 06:03:59, aktualizováno 17.02.2019 09:02:37

Summers: S čínskou hrozbou by Spojené státy měly naložit jako s tou japonskou či sovětskou


Spojené státy a Čína se stále dohadují kvůli obchodu a technologiím. Známý ekonom Larry Summers přitom tvrdí, že v samotných Spojených státech spolu soupeří dva různé pohledy na to, co je jádrem celého problému ve vztahu k Číně. První z nich zastává americký prezident Donald Trump, kterému nejvíce vadí chronické obchodní deficity, kterých USA s Čínou dosahují. Řešení by pak podle něj a lidí smýšlejících podobně jako on mělo být jednoduché: Čína by měla změnit dodavatele sóji, fosilních paliv a dalších produktů tak, aby jich více dovážela ze Spojených států. Summers ale poukazuje na to, že v takovém případě by dřívější dodavatelé Číny začali exportovat do zemí, kam zase předtím exportovaly Spojené státy. V konečném důsledku by se tak velikost celkových obchodních deficitů a přebytků významně nezměnila.

Druhý pohled se zaměřuje na „problematické praktiky, které Čína používá v klíčových technologických sektorech“. Mezi ně patří krádeže amerických technologií či požadavky, aby americké společnosti podnikaly společně s čínskými, a to zejména s těmi, které mají vazby na vládu. Tito „technologičtí alarmisté“ pak podle Summerse předpokládají, že Spojené státy jsou schopny izolovat své technologie od agresivní politiky Číny tak, aby je nebyla schopna ukrást. Nebo že USA jsou schopny dotlačit Čínu do toho, aby se sama podobných aktivit vzdala. Nic z toho ale podle ekonoma není realistické.

Podle Summerse se současné americké obavy v mnohém podobají obavám, které měly Spojené státy v padesátých letech ze Sovětského svazu či v osmdesátých letech z Japonska. Dnešní technologie, jako je například umělá inteligence, ale nevyžadují speciální zařízení tak, jako tomu bylo u jaderných zbraní v době, kdy spolu soupeřily Spojené státy a Sovětský svaz. Jejich transfer je tudíž mnohem jednodušší. V USA navíc studují tisíce Číňanů, další pracují pro americké společnosti. Nedá se tedy čekat, že by Spojené státy byly schopny po delší dobu izolovat své technologie kromě případu, kdy by došlo k hrubému přerušení ekonomických vazeb.

Summers se domnívá, že stejně tak nelze očekávat, že by Čína dobrovolně upustila ze svého cíle dalšího technologického rozvoje. Nic takového by koneckonců nikdo nepožadoval po USA, jejichž vláda také aktivně podporuje výzkum a vývoj řady nových technologií. Americké pokusy o odvrácení čínské ekonomické hrozby tak mohou přinést nějaké výsledky, ovšem řada z nich bude kontraproduktivní, pokud bude plýtvat energií, která by mohla být dobře využita jinde. Summers dává za příklad boj, který vedla společnost Kodak s japonskou firmou Fuji: „Pokud by si Kodak namísto toho více všímal vývoje v oblasti digitálních fotografií, možná by byl stále významnou společností.“

Po Číně by samozřejmě mělo být požadováno, aby dodržovala své závazky, ale konkurenceschopnost USA bude dána zejména tím, co se bude dít v domácí ekonomice a ne za jednacími stoly. Čínskou výzvu by tedy bylo nejlepší využít tak, jak Američané využili výzvu ze strany Sovětského svazu či Japonska, uzavírá ekonom.

Zdroj: Larrysummers.com

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688